Odnose pozicije i opozicije u TK treba graditi na međusobnom uvažavanju, smatra Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK

U narednih desetak dana trebalo bi da na sjednici Skupštine članovi nove Vlade TK daju svečane izjave. Nova Vlada, kao i novo skupštinsko rukovodstvo rezultat su formiranja nove parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu. U fokusu djelovanja, kako je najavljeno, bit će zdravstvo, u svjetlu borbe protiv pandemije, te poduzetništvo kako bi se smanjile ekonomske posljedice pandemije.


Program rada Skupštine TK uskoro bi trebalo da bude ponuđen zastupnicima na razmatranje. S obzirom na to da Skupština i Vlada u principu djeluju sinhronizovano, očekuje sa da nakon imenovanja Vlade TK, koja će ponuditi svoj program rada, bude utvrđen i program rada Skupštine za ovu godinu.

-Znam da je i prethodna Vlada načinila program rada za 2021.godinu, nova Vlada će, vjerovatno, razmotriti taj program, a potom će sa svojim prioritetima i prijedlozima, dostaviti Program u Skupštinu. Uz naše akte, ono što je obaveza Skupštine, bit će sastavni dio Programa rada Skupštine TK, navodi Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Uz ovo, predsjednik Skupštine, Slađan Ilić, navodi da bi bilo dobro da Program rada prođe redovnu proceduru kako bi mogla biti obavljena široka javna rasprava. Naglašava da bi Program rada trebalo da bude utemeljen na osnovu realnih pokazatelja.

-Znate kako je to kod nas, hvalimo se programima kada ih usvajamo, a onda kad dođe kraj godine, kada se podnosi izvještaj o realizaciji, kažemo, imali smo ovakve ili onakve okolnosti, a sve zato što prilično nerealno programiramo i planiramo, ističe Ilić.

Odnos prema lokalnim zajednicama, gradovima i općinama, temeljit će se na ravnomjernosti, uz uvažavanje specifičnosti općina koje spadaju u nerazvijena područja.

-Prema tim manje razvijenim općinama da imamo poseban osjećaj, da kroz posebne projekte, pomognemo koliko je u našoj mogućnost. S tim da moramo i ostalim gradovima i općinama, u skladu sa njihovim projektima, planovima, onoliko koliko je u skladu sa mogućnostima kantona, i njima pomoći, pojašnjava Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Što se tiče odnosa prema opoziciji predsjednik Skupštine TK smatra da ga treba temeljiti na međusobnom uvažavanju, i na snazi argumenata.

-Trebamo usvojiti te demokratske principe da opozicija i pozicija iznose svoje argumente, kako na sjednicama Skupštine, tako na javnim servisima, okruglim stolovima, na određenim sesijama, da se ti argumenti ukrštaju, da se dobra rješenja ma ko ih predložio usvajaju, smatra Ilić.

U narednih desetak dana trebalo bi da na sjednici Skupštine članovi nove Vlade TK daju svečane izjave. U fokusu djelovanja, kako je najavljeno, bit će zdravstvo, u svjetlu borbe protiv širenja korona virusa , te poduzetništvo kako bi se smanjile ekonomske posljedice pandemije.

 

Pročitajte...