U Tuzli održan 13. “Memorijal biciklistima”

U Tuzli je održan 13. „Memorijal biciklistima“. Vožen je  na relacijama Požarnica- Gornja Tuzla – Tetima – Dokanj – Breške – Gornja Obodnica. Dužina staze je 27 kilometara. Iz BK “Zmaj od Bosne”, koji su ujedno i  organizatori takmičenja, ističu kako je trka značajna za razvoj biciklizma u Tuzlanskom kantonu, ali i šire, kao i da nisu imali većih problema prilikom njene organizacije.

„Trka je izuzetno masovna, preko 70 takmičara je tu iz više klubova iz regiona i naši bh. klubovi. Prva trka se boduje za Premijer ligu i Dunavski kup, a ova druga se boduje za državno prvenstvo, Premijer ligu i Dunavski kup što znači da će biti atraktivna i masovna.  Ovom prilikom se zahvaljujem Gradu Tuzla i  kantonu koji su nas podržali i svim klubovima koji su došli. Svima želim najbolju sreću da u najboljem redu prođe trka. Nadam se da su svi takmičari zadovoljni“, istakao je Hajrudin Trle trener u BK Zmaj od Bosne i selektor biciklističke reprezentacije BiH.


Plasman na sam vrh zahtjeva i dobru pripremu. Jedna od onih koja se svakodnevno pripremala za stazu  i trku je i Amela Mehmedović. Nije krila zadovoljstvo organizacijom, ali i načinom priprema za ovu značajnu manifestaciju.

„Radili smo intervale, radili smo mnogo teške treninge ali i lagane, sprinteve. Nekad se desi da ne možemo da odradimo neki trening ali uglavnom mislim da će to biti dobro. Doći na ovu trku i održati je i spremiti je nešto veliko. Ja se iskreno zahvljajujem svom treneru što je  napravio prije svega zbog nas a i zbog ostalih“, rekla je  Amela Mehmedović takmičarka BK Zmaj od Bosne.

Trka je regionalnog karaktera i učestvuju vozači iz cijele BiH i regije. Osim takmičarkog dijela važno je i uspostaviti prijateljske odnose između biciklističkih klubova, poručeno je ovom prilikom.

„Itekako je značajno. Zahvaljujem se organizatorima. Promovišemo zdrav život i prave vrijednosti. Ne znam da li je to floskula već, ali da kažem da sklonimo omladinu sa ulice. Mi smo prije ove trke prešli dosta visinskih metara i očekujem da kolege postignu neki zapaženiji uspjeh“, rekao je Mustafa Mujkić  takmičar BK Banja Luka.

Takmičari su imali sve neophodne uslove kako bi pokazali svoj potencijal i ostvarili što bolji rezultat.  13. „Memorijal biciklistima“ kao i svih prethodnih godina, pokazao je da okuplja najbolje bicikliste širom BiH i regije i da promoviše sport, zdrav život i ljubav prema biciklizmu.