Održana izložba “Srebrenica zajedno protiv virusa poricanja”

U tuzlanskom Ateljeu Ismet Mujezinović održana je izložba posvećena sjećanju na genocid u Srebrenici. Koncept izložbe je osmišljen u radionici Agencije SENSE-Centra za tranzicijsku pravdu u Puli. S obzirom da je ova izložba dio  regionalnog projekta u kojem učestvuje 16  nevladinih organizacija širom Balkana,  Fondacija Istina Pravda i Pomirenje je domaćin u Tuzli.

„Pred nama su dokumenti o čovjekovoj mračnoj strani, njegovoj nespremnosti da prihvati drugog i drugačijeg. Ubijani su ljudi samo zato što se zovu drugačije i što se drugačije mole Bogu. Rafali su ispaljivani u nemoćne čije su ruke na leđima bile povezane žicon, a preko očiju povez. Rafalima se pucalo u trudne žene, djecu, stare i nemoćne. To je sumanuta nacionalistička politika, ista ona koja danas negira srebreničku tragediju.“ -Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda i pomirenje

Predsjednik fondacije Istina Pravda i Pomirenje Sinan Alić je u svom obraćanju između ostalog  ukazao da je civilizacijska sramota što nam se genocidi ponavljaju nakon Aušvica, Treblinke, Jasenovca, Kambodže, Ruande, Bosne , Sirije, Jemena i decenijskog zločina nad palestinskim narodom .

„Međunarodna zajednica nema odgovor na pitanje zašto nam se genocidi ponavljaju. Možda je jedna od njih i u njenom ponašanju. Samo pet mjeseci nakon što se dogodio genocoid u Srebrenici  međunarodna je zajednica uz podršku diletantske državne politike   RBiH je sa onim pečatom ovjerila postojanje entiteta u čijim su temeljima uz ostale nalaze i žrtve Srebrenice.“ -Sinan Alić predsjednik Fondacije  Istina Pravda i Pomirenje

Na izložbi su prezentirane fotografije ekshumacija, vojne mape i naredbe za izvršenje genocida. Ootvorenju prehodio je 15 minutni  dokumentarni film pod nazivom “Jedna sedmica u Julu”.

Pročitajte...