U Tuzli prikazan film “Glogova – neispričana priča”

U Tuzli je sinoć prikazan film “Glogova neispričana priča”, autora Avde Huseinovića, koji već deceniju unazad dokumentuje svjedočenja o agresiji, odbrani, stradanju i genocidu u Bosni i Hercegovini. Prikazivanje filma na tuzlanskom Trgu Slobode dio je memorijalne manifestacije “11. juli u Tuzli”, koju organizuje Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

novinar Azra Mešić

Dokumentarni film Glogova – neispričana priča, prva je ekranizacija o stradanju u ovom bošnjačkom selu kod Bratunca u kojemu je nekad živjelo blizu dvije hiljade ljudi, a sad živi jedva sedam stotina povratnika. Film je prvi put prikazan prije dvije godine.

– Važan je jer kroz jednu mikropriču malo većeg sela – Glogove kod Bratunca mi ustvari možemo naslikati jednu hronologiju i kontinuitet genocida nad Bošnjacima Podrinja, kaže za RTVTK Avdo Huseinović, autor filma.

U Glogovi je u maju 1992. godine izvršena jedna od prvih većih egzekucija gdje je ubijeno 70 stanovnika ovog sela.

– A oni koji su preživjeli 92. bili su izloženi progonima i stradanju sve vrijeme agresije posebno u koloni smrti 1995. godine, dodaje Huseinović.

Kroz autorske dokumentarne filmove “Na Drini krvavi Višegrad”, “Daleko je Tuzla”, “Bošnjaci genocid u kontinuitetu” autor i filma koji govori o stradnju u Glogovi je dokumentovao najbitnije činjenice koje se odnose na period agresije na BiH. Tuzla to zna i pamti, kažu organizaotori manifestacije 11. juli u Tuzli.

– Htjeli smo da ovaj grad koji je bio domaćin mnogim muhadžirima iz Podrinja nastavi tim putem širenja svjesnosti o velikom zločinu koji se desio našem narodu, a možemo kazati posebno u Podrinju i Prijedoru, kaže hfz. Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžisa IZ Tuzla.

U okviru memorijalne manifestacije “11. juli u Tuzli” Medžlis IZ Tuzla ove godine organizuje još tri događaja s fokusom na stradanja Bošnjaka i genocid.

Pročitajte...