Održana sjednica Komisje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK

Članovi Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici su raspravljali o prijedlozima tekstova o Pravilnicima o izmjeni i dopuni o ostvarivanju novčanih sredstava po modulu kapitalnih ulaganja, ostvarivanju novčanih podrški po modelu ostalih vrsta podrški, te ostvarivanju novčanih podrški po modelu podrške proizvodnji. Sve tri tačke dnevnog reda dobile su pozitivno mišljenje članova komisije.
Program podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji iznosi sedam miliona KM već je usvojen i u njega treba uvrstiti nove pozicije koje iziskuju finansiranje. Danas su članovi Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Tuzlanskog kantona dali su pozitivno mišljenje za njihovu realizaciju. U pitanju su tri oblasti kapitalnih investiciija, ostalih vrsta podrški, te poljoprivredne proizvodnjie
U toku su aktivnosti vezane za tehnički prijem protugradnih raketa na području Lukavca, Srebrenika i Čelića. Za svaku lansirnu rampu planirano je šest raketa, kazali su predstavnicii Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Također su pojasnili i važnost sufinansiranja plasteničke i stakleničke proizvodnje. Ovaj vid podrške imaju korisnici koji nabave plastenik površine 200 metara kvadratnih, odnosno tunel maksimalne površine 700 metara. Pozitivno mišljenje dato je i na uslove za podršku TV emisijama o poljoprivredi i promociji domaćih proizvoda koja je sa trideset umanjena na 20 000 KM.