Održana sjednica Sabora IZ u BiH: Status imama jedno od najbitnijih pitanja

– Kao jedno od najbitnijih pitanja kojim bi se u idućoj godini trebao baviti Sabor, ali i Rijaset i Vijeće muftija, reisu-l-ulema je izdvojio status imama, kako onih u službi tako i onih koji su u penziji ili bi uskoro trebali biti penzionisani, te pitanje naše dijaspore

SARAJEVO (AA) – Održana je osma redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović, muftije i članovi Rijaseta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Edin Atlagić, koji je sabornike informisao o tome da je predsjednik opravdano odsutan, te da on odranije ima njegovo ovlaštenje za predsjedavanje Saborom.

Nakon obavljene rasprave jednoglasno je usvojen dnevni red sjednice uz zaključak da se u prvom kvartalu iduće godine održi tematska sjednica na kojoj će se raspravljati o radu Sabora, njegovog rukovodstva i komisija, te o Poslovniku o radu Sabora.

Kavazović je rekao da su danas sabornici vratili povjerenje članova Zajednice u rad Sabora. Reisu-l-ulema je pojasnio da se nikada nije radilo o bilo kakvom ličnom sukobu i da on nikada nije doživio da je neko bio za ili protiv njega ili bilo kojeg drugog člana Sabora. Do krize u radu Sabora je došlo prije svega zbog nedorečenosti u poslovniku o radu Rijaseta i tim se pitanjem u međuvremenu bavio i Ustavni sud IZ u BiH, te bi se ta nedorečenost trebala riješiti vrlo brzo kroz postojeće procedure.

Kavazović je rekao i to da je iz rasprave koja se vodila ovim povodom postalo jasno da ima jako puno bitnih pitanja kojima se svi u zajednici trebaju baviti. Kao jedno od najbitnijih pitanja kojim bi se u idućoj godini trebao baviti Sabor, ali i Rijaset i Vijeće muftija, reisu-l-ulema je izdvojio status imama, kako onih u službi tako i onih koji su u penziji ili bi uskoro trebali biti penzionisani, te pitanje naše dijaspore.

Nakon toga, Sabor je razmatrao i usvojio prijedlog Odluke o muftilucima, prijedlog Statuta Media-centra i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Vakufske direkcije.

Sabor je imenovao Ibrahima Begovića za direktora Uprave za obrazovanje i nauku u Rijasetu IZ u BiH i on se, nakon što je položio zakletvu pred Saborom, obratio sabornicima.

Sabor je razmatrao i prihvatio nacrt Pravilnika o organizaciji Islamske zajednice u BiH i dijaspori i uputio ga u daljnju proceduru.

Pročitajte...