Održana sportska takmičenja povodom 29. godišnjice 2. Korpusa Armije R BiH

Turnirima u šahu i streljaštvu nastavljeno je obilježavanje 29. godišnjice 2. Korpusa Armije RBiH.

Na šahovskom turniru koji je održan u prostorijama Saveza RVI TK nastupilo je 12 takmičara – pripadnika Armije R BiH iz isto toliko općina i gradova našeg kantona. Igralo se po Bergerovom sistemu od 11. kola, a turnir je otvorio i ujedno povukao prvi potez Danis Gojačić, pomoćnik ministra za boračka pitanja TK.

“I sam sam učesnik oružanih snaga Republike BiH i organizacioni odbor je za danas predvidio jednu od manifestacija šahovski turnir, koji je u organizaciji Saveza RVI TK. Danas je prilika da se prisjetimo svih poginulih i šehida Armije Republike BiH, pripadnika 2. Korpusa, svih ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. Imao sam priliku da otvorim ovaj šahovski turnir i da svim učesnicima zaželim uspješno takmičenje”, rekao je Gojačić.

Nosilac svih aktivnosti manifestacije obilježavanja godišnjice 2. Korpusa Armije RBiH je Savez RVI TK, a ovom prilikom tradicionalno su uručeni poketi pomoći ratnim vojnim invalidima.

“Savez RVI odlukom Vlade TK je nosilac aktivnosti obilježavanja Dana 2. Korpusa. Danas je ovdje turnir u šahu sa predstavnicima svih općina i gradova koji su bili sastavni dio 2. Korpusa. Hedije smo uručili ratnim vojnim invalidima, ne onima koji su socijalne kategorije nego svake godine kada obilježavamo godišnjicu odredimo određeni broj invalida kojima uručimo hedije. U narednih peta nastaviće se aktivnosti u okviru ove manifestacije”, dodao je ovom prilikom predsjednik SRVI TK Fahrudin Hasanović.

Takmičenje u streljaštvu organizovano je na strelištu u Devetaku, općina Lukavac. Učešće je uzelo 38 strijelaca – amatera pripadnika Armije R BiH iz 19 općina i gradova. Riječ je o disciplini Vazdušna puška – 10 metara, a domaćin je bio SK Strijelac Devetak.

“Drago mi je što smo danas domaćini ovog takmičenja u povodu 29. godišnjice 2. Korpusa Armije R BiH. Po prvi put “Strijelac” je domaćin turniru na kojem će učestvovati po dva strijelca iz 19 općina i gradova. Obezbjeđene su nagrade a radi se o tradicionalnom streljaštvu u serijskoj pušci, gađa se deset meta po dva metka”, izjavio je ovom prilikom Izet Gegić, predsjednik SK “Strijelac” Devetak.

Treba reći da je turnir u streljaštvu proglasio otvorenim predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK Edin Hadžimuhamedović.