Sjednicu održale dvije komisije Skupštine TK

U okviru priprema za sjednicu Skupštine TK koja će biti održana u petak, danas su zasjedali članovi Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine. Razmatrali su nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih podrodica, te prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli. Zasjedala je i Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša Skupštine. Razmatrali su Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2019. godini.

Izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli korisnicima će se omogućiti nastavak školovanja i nakon završene osnovne škole, odnosno uvođenje u obrazovni sitem do navršene dvadeset jedne godine.U nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih podrodica zakonom predviđena je egzistencijalna naknada za borce mlađe od pedeset sedam godina.Ono što je komisija danas zaključila da šest miliona,koliko je predviđeno budžetomza ove namjene, neće biti dovoljno. Zbog toga je zatraženo skraćivanje roka za javnu raspravu kako bi zakon bio usvojen do 1. aprila i počela njegova primjena.Takođe će biti zatraženo od Vlade TK da što prije krene sa izmjenama i dopunama budžeta za 2020. godinu kako bi se dodatna sredstva za ove namjene osigurala.
Podržan je i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, te informacija KU CZ o ostvarenim rezultatima deminiranja i unuštavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK. O svemu navedenom će se razmatrati na sjednici Skupštine TK.
Sjednicu su održali i članovi Komisije za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša Skupštine TK. Najviše rasprave je vođeno o inicijativi člana ove komisije, Mirsada Mujića, a koja se odnosi na izmjene i dopune Zakona o lovstvu na području našeg kantona.
Podržan je i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima. Najviše rasprave izazvala je naplata komunalnih taksi i visina kazni u slučaju nepoštivanja odredbi ovog zakona.
Predstavnici KU CZ Tuzla detaljno su obrazložili informaciju o rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK. Podsjetili su na zapažene rezultate deminiranja, na preostalih 78 miliona kilometara minama zagađenog prostora, kao i činjenicu da o rješavanju ovog problema možemo govoriti tek 2030. godine. Informacija je podržana te će biti upućena Skupštini TK na dalje razmatranje.

Pročitajte...