Oduzeta roba u vrijednosti 303.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), prilikom operativnog rada na području regionalnog centra Tuzla, u više odvojenih akcija oduzeli su raznu robu vrijednu 303.000 KM, saopćeno je iz te uprave.

Službenici UIO iz grupe za sprečavanja krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla, prilikom operativnog rada na putnoj komunikaciji Tuzla – Sarajevo, oduzeli su 6.750 paklica raznih cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama BiH. Akivnosti na terenu provedene su u saradnji s kolegama Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i PU Živinice.

Prilikom provjere prometa i porijekla roba, ovlašteni Službenici UIO, u saradnji s kolegama iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, u tri odvojena slučaja pronašli su i trajno oduzeli 4.526 komada tekstilnih proizvoda porijeklom iz Njemačke. Tom prilikom utvrđen je i manjak od 47.940,94 KM iz nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i 19.500 KM iz nadležnosti UIO te su pronađena i dva neprijavljena radnika.

Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO, u saradnji s MUP-om Tuzlanskog kantona, PU Tuzla i PU Gradačac, a na osnovu operativnih saznanja, pronašli su i trajno oduzeli 600 grama zlata i 4,7 kg srebra. Nezakonito prodavana roba otkrivena je na području Tuzle i Gradačca.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalistička oprema za pregled vozila, koja je donirana od Američke ambasade putem programa EXBS.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 303.000 KM.

Pročitajte...