Ograničen broj učesnika ovogodišnjeg ”Marša mira”

U sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a s ciljem odavanja počasti žrtvama, te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile vojska i policija Republike Srpske, svake godine se održava “Marš mira”. Ove godine zbog situacije vezane za pandemiju koronavirusa, Marš mira, neće biti organizovan u istom kapacitetu kao i prethodnih godina. Broj učesnika će biti mnogo manji nago što je to bilo prethodnih godina.

“Marš mira” je pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Ova manifestacija prethodnih godina okupljala je hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta. Broj učesnika “Marša mira” 2020. godine je ograničen, u skladu sa preporukama kriznih štabova.

– Marš mira Nezuk – Potočari ove godine će brojati 100 učesnika, s tim što smo prednost ove godine dali onima koji su preživjeli “Marš smrti” 1995. godine. Kada je u pitanju “Marš mira” Žepa – Potočari, isto tako ograničen je broj na 50 preživjelih u genocidu 1995. na području Žepe. Što se tiče same trase “Marša mira”, trasa ostaje ustajna kao 2019. Prošle godine smo prvi put prešli trasu Kameničko brdo – Buljim i ta trasa ostaje i dalje, kazao nam je Munir Habibović, predsjednik Pododbora za “Marš mira”.

U narednim danima trebao bi biti održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, kada će biti poznati i novi detalji.

– Što se same organizacije dženaze tiče, za dženazu je upitno da li će biti održana. Imamo 11 identifikovanih ostataka do sada. Iz Organizacionog odbora su donijeli odluku da kontaktiramo porodice, da vidimo jesu li porodice saglasne da ostatke svojih najmilijih ukopaju pod ovim okolnostima. Ako daju pristanak dženaza će biti. Sigurno je samo da će biti “Marš mira” uz ograničen broj i da će biti komemorativni dio, istakao je Habibović.

Spisak učesnika koji se budu prijavili na ovogodišnji “Marš mira” bit će objavljen na web i Facebook stranici najkasnije do 1. jula.

Podsjećamo, “Marš mira” je trodnevno pješačenje koje se organizuje od 2004. godine u okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka.

Pomoć u organizaciji “Marša mira” i ove godine dale su Oružane snage BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Federalna uprava civilne zaštite i Crveni krst.

(RTVTK)

Pročitajte...