OHR kategoričan: Politička pitanja rješavati u okviru Skupštine TK

Nakon što je u petak stigao odgovor Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na političke događaje na TK od 31. decembra 2020. godine, u Sarajevu je održan radni sastanak kojem su prisustvovali premijer TK, Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović. Razgovarano je o funkcionalnosti Tuzlanskog kantona, mogućnosti povlačenja vanrednih okolnosti koje je Vlada TK proglasila krajem prošle godine. OHR je iznio i stav da se sva politička pitanja trebaju rješavati u okviru Skupštine TK.

Osnovno pitanje koje je, prije svega zanimalo premijera TK, jeste šta ukoliko na sjednicu Skupštine TK, koja bi trebala biti održana u petak ne dođu zastupnici parlamentarne većine ili ako Budžet TK ne bude usvojen. Podsjećamo da je Vlada TK 31. decembra, proglasila vanredne okolnosti, te je na toj sjednici usvojen Budžet TK i Finansijski plan ZZO TK. Visoki predstavnik tražio je da se ovi akti, od vitalnog značaja za TK, ipak proslijede zastupnicima Skupštine TK na daljnje usvajanje. Iz OHR-a su ranije poručili da nije bilo opravdano da se na TK uvede vanredna situacija, premijer Tulumović naglašava da će ta odluka uskoro biti povučena.

– Postavio sam i pitanje predstavnicima, jer ćemo mi tu odluku svakako na prvoj Skupštini i valorizirati, prije toga Vlada će povući odluku o nastanku takvih mjera…Šta ukoliko Skupština TK ponovo ne bude u punom sastavu, mi ostavljamo TK bez Budžeta. Od predstavnika OHR-a nisam dobio konkretan odgovor – smatra Denijal Tulumović, premijer TK.

Na narednoj sjednici Skupštine TK bit će razmatrani svi dokumenti koje je Vlada TK usvojila tokom trajanja vanrednih okolnosti, naglašava Tulumović. Nova parlamentrana većina ranije je izrazila stav da će podržati sve akte od vitalnog značaja za građane TK, pod uslovom da premijer i rukovodstvo skupštine podnesu ostavku.

– Mislim da, kao odgovorni ljudi ja im se zahvaljujem i opoziciji ukoliko su odlučili da usvoje Budžet i mislim da su u regularnoj Skupštinskoj proceduri to trebali i u prethodnom periodu da učine, ukoliko budu postavili pitanje funkcioniranja Vlade, svakako tokom Skupštine o tome ćemo se izjasniti. Nijedne sekunde kao Premijer ne želim da blokiram funkcioniranje svih tokova na našem kantonu – naglašava Tulumović.

Iz OHR-a su ranije naglasili, da je obaveza svih izabranih i imenovanih zvaničnika, kao i političkih partija, da odmah vrate Tuzlanski kanton u stanje potpune funkcionalnosti, u cijelosti poštujući postojeći pravni okvir.

Pročitajte...