SDP obezbijedio većinu u Gradskom vijeću Tuzla: Konstituirajuća sjednica u četvrtak

Socijaldemokratska partija BiH – Gradski odbor Tuzla, obezbijedio je većinu u Gradskom vijeću Tuzla. U vladajućoj koaliciji sa SDP-om BiH bit će Tuzlanska alternativa, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta i vijećnik iz reda nacionalnih manjina. Danas je u prostorijama gradske uprave održan sastanak poredstavnika klubova političkih partija koje participiraju u GV Tuzla, na kojem je dogovoren termin i datum održavanja konstituirajuće sjednice GV Tuzla.

Novinarka: Devleta Brkić

Konstituirajuća sjednica GV Tuzla bit će održana u četvrtak 14. januara sa početkom u 9:30 sati u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla. Iako se dugo nagađalo o tome ko će činiti većinu u GV, danas nam je potvrđeno da je GO SDP-a Tuzla uspio „sakupiti“ potreban broj ruku, te da će u naredne četiri godine predvoditi većinu. Većinu će pored SDP-a koji ima 8 vijećnika, činiti još Savez za bolju budućnost, Tuzlanska alternativa, Demokratska fronta i predstavnik nacionalnih manjina, potvrđeno nam je i GO DF Tuzla.

– GO DF Tuzla je donio odluku da se ide u koaliciju sa SDP-om na bazi principa za bolji razvoj Grada Tuzla, a sporazum će biti potpisan u narednim danima i bit će dostupan javnosti. Većinu će činiti SDP, SBB, TA i vijećnik iz reda nacionalnih manjina, što čini dovoljnu većinu za funkcionisanje GV Tuzla, kazao nam je Emir Ćehajić, predsjednik kluba DF-a u GV Tuzla.

Iako smo poslali upit prema GO SDP-a Tuzla, odgovor do izrade ovog priloga nismo dobili. Podsjetimo, pored SDP-a, većinu su nastojali okupiti i Socijaldemokrati. Predsjednik SD-a BiH Enver Bijedić kazao nam je da su iznenađeni odlukom DF-a da formira većinu sa SDP-om.

– Moram priznati da sam iznenađen ljudski onako, malo mi je čudno. Ako su oni prešli tamo onda mi zaista nemamo većinu, jer uspjeli su sa njima da skupe 16 ruku. Moram priznati da tih 16 ruku ne znači sigurnost u daljem radu, ali najvažnija stvar je da to neće donijeti nikakve promjenu Gradu Tuzla, istakao je Bijedić.

SDA Tuzla druga je stranka u Vijeću po broju osvojenih glasova, i sada je sasvim izvjesno da će u ovom mandatu djelovati kao opozicija. Predstavnik kluba SDA Zijah Rifatbegović kazao nam je da je demokratsko pravo pobjednika da formira vlast, ali da će SDA biti dio svih rješenja koji su u intersu građana, na što ih obavezuje i izborni rezultat.

– SDA ostaje u svom opredjeljenju koje je dala kroz izbornu platformu “Plan za bolju Tuzlu”, a to je da ćemo isključivo raditi u interesu naših građana, da bilo koja politička svrstavanja ili bilo koje druge prirode na nas neće uticati. Nama je najvažnije da stvarne potrebe građana kroz naš rad u GV realiziramo. Ono što moram primjetiti jeste da određene vitalne komisje, članove tih komisija moramo dostaviti do sutra do 12 sati svoje prijedloge. Sigurno je postojala mogućnost da se ostavi više prostora političkim subjektima da iznađemo što je moguće kvalitetnija rješenja, dodao je Rifatbegović.

Zajednički programski ciljevi koji idu u smjeru promjena stanja u gradu spojili su u Progresivni blok vijećnike iz Platforme za progres, Stranke za BiH i iz Naše stranke. Oni su nedavno zvanično potpisali sporazum o saradnji u Gradskom vijeću Tuzle. Iako su imali pozive obje strane da budu dio većine, odlučili su da ostanu doslijedni svojim planovima i bloku kojeg su formirali.

– Smatramo da jedina prava koalicija u ovom trenutku je koalicija sa građanima. Sve one inicijative koje budu upućene u Vijeću, a u interesu su građana, mi ćemo podići ruku i galsati za njih. Jedan od glavnih razloga zašto nismo ušli u vlast, što nismo dio pozicije, što smo napravili ovaj blok, jeste mogućnost tog izbora da glasao na način na koji mi smatramo da trebamo glasati, kazala nam je Esana Kavazbašić-Huskanović, vijećnica Platforme za progres u GV Tuzla.

Kako smo nezvanično saznali predsjedavajuća GV Tuzla trebala bi ostati Nataša Perić iz SDP-a.

(RTVTK)