OIC: Vjerujemo da smo svijetu pokazali da Jerusalem nije prepušten sam sebi

Istanbul, Turska - 13. decembar 2017: Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erogan je današnji vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu nazvao historijskim, te poručio kako vjeruje da je cijelom svijetu pokazano da Jerusalem nije prepušten sam sebi. Erdogan je govorio na konferenciji za novinare nakon zatvaranja današnjeg vanrednog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, koji je sazvan u povodu Trumpove odluke da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela. ( Emrah Yorulmaz - Anadolu Agency )

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erogan je današnji vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu nazvao historijskim, te poručio kako vjeruje da je cijelom svijetu pokazano da Jerusalem nije prepušten sam sebi, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na konferenciji za novinare nakon zatvaranja današnjeg vanrednog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, koji je sazvan u povodu Trumpove odluke da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela.

“Vjerujem da smo ovim historijskim samitom još jednom pokazali čitavom svijetu, kao i donosiocima odluka, da Jerusalem nije prepušten sam sebi”, poručio je Erdogan, te dodao:

“Proces američkog posredovanja između Izraela i Palestine je okončan, takvo što je nemoguće.”

Turski predsjednik je poručio kako je čovječanstvo zajedno sa 1,7 milijardi muslimana danas potvrdilo da odbija odluku američke administracije u vezi sa statusom Jerusalema, te kako OIC po pitanju zahtjeva za nezavisnu Palestinu neće napraviti korak nazad.

“Kao organizacija nikada nećemo napraviti korak nazad od našeg zahtjeva za suverenu i nezavisnu palestinsku državu, prema granicama iz 1967, sa glavnim gradom Jerusalemom”, poručio Erdogan.

Također, Erdogan je ukazao i na historijski značaj današnjeg samita.

“Današnji Samit OIC-a predstavlja i historijsku poruku u kontekstu ukazivanja na opasnost provokativnog koraka američke administracije”, poručio je Erdogan.

Poručio je kako nema nikakve koristi u insistiranju na greški koja je napravljena.

“Očekujemo od američkih vlasti da što prije naprave korak nazad od greške koja je napravljena”, poručio je Erdogan.

Osnivanje Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koja je sa 57 članica na četiri kontinenta, nakon UN-a, najveća međudržavna organizacija, oslanja se na važnost koju islamski svijet pridaje Jerusalemu. OIC je osnovan odlukama šefova država i vlada islamskih zemalja okupljenih u Rabatu, u Maroku, nakon što je 1969. zapaljena Al-Aksa koja je od izrazite važnosti za muslimane.

Al-Aksu je 21. augusta 1969. zapalio kršćanski ekstremista Michael Dennis Rohan. U požaru je izgorio mihrab Al-Jami’ al-Qibli kao i minber star gotovo hiljadu godina. Rohan je vjerovao kako će uništenje džamije ubrzati dolazak Mesije i bio je član reda Church of God. Kasnije je objavljen izvještaj u kojem se navodi kako Rohan nije psihički uravnotežen.