Ombudsmeni BiH – Zajedno za bolji internet

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine oglasila se danas povodom ‘Dana sigurnijeg interneta’, zalažući se za odgovorno korištenje informaciono-komunikacijskih tehnologija i usluga.

– U cilju zajedničke promocije sigurnog i odgovornog korištenja Interneta i informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga, ombudsmeni BiH – Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pridružuju se mnogim nadležnim organima i nevladinim organizacijama u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta, koji se ove godine obilježava 9. februara pod sloganom ‘Zajedno za bolji internet’ – saopćeno je iz Institucije ombudsmena.

Ombudsmeni BiH podsjećaju da je odgovornost svih nas da pomognemo promovisanje svijesti o internetu i bezbjednosti na internetu.

– Žalosna je činjenica da je, koliko god tehnologija bila korisna, privukla i pažnju kriminalnih i antisocijalnih elemenata. Internet je znatno povećao cirkulaciju materijala seksualnog zlostavljanja djece i drugih šteta na internetu – navodi se.

Ombudsmeni BiH upozoravaju da seksualni predatori koriste internet da bi uspostavili početni kontakt sa djecom, uvlačeći ih u vrlo štetne oblike kontakata, na internetu i van njega.

– Maltretiranje i drugi oblici uznemiravanja mogu mnogo da naštete dječijim životima, a internet je pružio nov način da se to dogodi – upozoravaju ombudsmeni.

Istovremeno, smatraju da je neophodno da se svi angažujemo kako bi dali doprinos da internet bude bezbjedniji za djecu i mlade.

– S obzirom na to da je Internet nesumnjivo dio naše svakodnice i naših života, Ombudsmeni će nastojati i dalje u što većoj mjeri promovisati primjenu međunarodnih standarda ljudskih prava i u ovoj oblasti, promovisati razumjevanje i svijest javnosti o pravima djeteta, istraživati kršenja prava djeteta i nadgledati uticaj zakona, politike i prakse na zaštitu prava djeteta – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, na web stranici institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine www.ombudsmen.gov.ba objavljene su Smjernice za sigurnost djece na internetu koje je 2020. godine izdala Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), a koje sadrže sveobuhvatan set preporuka za djecu, roditelje i edukatore, industriju i kreatore politika o razvoju sigurnog online okruženja za djecu i mlade.

Pročitajte...