Omikron varijanta koronavirusa vrlo visok rizik ‘na globalnom nivou’

Novi soj koronavirusa omikron predstavlja “vrlo visok rizik” na globalnom nivou, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija ali je istovremeno naglasila da postoje brojne nepoznanice oko njegove opasnosti i prenosivosti.

Agencija UN-a za javno zdravstvo zatražila je od svojih članica, 194 država, da ubrzaju vakcinaciju prioritetnih grupa i da, u očekivanju povećanog broja  zaraženih, “osigura uvođenje planova za ublažavanje zaraze i očuvanja temeljnih zdravstvenih službi”.

– Omikron ima broj mutacija bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovih potencijalnih posljedica po kretanje pandemije. Procijenjeno je da je globalni rizik po zdravlje povezan s novom varijantom virusa veoma visok – upozoravaju iz WHO.

– Povećanje broja zaraženih, bez obzira na težinu njihovog oboljenja, može dovesti do pretjerane potražnje za sistemima zdravstvene zaštitie i do povećanog morbiditeta i mortaliteta. Posljedice po ranjive kategorije stanovništva bit će značajne, zaključilu si WHO-a, prenosi Reuters

Pročitajte...