OO SDA Banovići: Nadzorni odbor ne daje potrebnu podršku novoj Upravi RMU Banovići

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Banovići održao je danas konferenciju za medije, na kojoj su predstavljene aktivnosti Općinskog odbora u proteklom periodu. Bilo je riječi i o pripremama za predstojeće lokalne izbore, te analizi zatečenog stanja u Rudniku mrkog uglja Banovići nakon imenovanja nove Uprave.

Novinar: Devleta Brkić

U posljednjih 10 mjeseci Rudnik mrkog uglja Banovići zadužen je za 52 miliona maraka, od toga 15 miliona kreditnih sredstava i 37 miliona kroz sklapanje ugovora o javnim nabavkama, istaknuto je danas na preskonferenciji OO SDA Banovići.

– Neki ugovori su sklopljeni dan/dva prije smjene stare Uprave. Svakako se želim osvrnuti na rad novog i starog Nadzornog odbora. Ono što mene zabrinjava jeste činjenica da NO nije odgovorio zadatku koji je dobio od strane Vlade FBiH i ministarstva energije, industrije i rudarstva. U vrijeme mandata ovog NO imamo i zaduženje od 52 miliona maraka, kazao je Bego Gutić, predsjednik OO SDA Banovići.

Prema riječima Gutića pojedini članovi novog Nadzornog odbora nisu glasali za imenovanje nove Uprave Rudnika.

– Ono što smo mi zaključili nakon ovih mjesec dana jeste da NO ne daje potrebnu podršku novoj Upravi RMU Banovići, da je NO pokušao da reciklira stare kadrove RMU Banovići, istakao je.

Ukoliko se i dalje nastavi sa opstrukcijama iz OO SDA Banovići poručuju da će tražiti političku odgovornost.

– Tražit ćemo svakako od Vlade FBiH njegovu smjenu, zato što je prekršio uredbu Vlade FBiH o radu nadzornih odbora u javnim preduzećima čiji je osnivač Vlada Federacije, naglasio je Gutić.

Kada su u pitanju lokalni izbori iz OO SDA Banovići poručuju da idu sa ambicioznim planom.

(RTVTK)

Pročitajte...