Evropska Unija izdvojila 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivrede u BiH

Evropska Unija izdvojila je 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivrede u BiH. Prvi javni poziv biće otvoren u  julu, a učestvovat mogu svi poljoprivredni proizvođači i obrti. Iz Kantonalne privredne komore Tuzla ističu kako su ovo značajna sredstva za Bosnu i Hercegovinu koja će doprinijeti razvoju poljoprivrednih djelatnosti na ovom području.

Autor: Dino Dropić

Novac obezbijeđen od Evropske Unije za modernizaciju poljoprivrede u BiH biće raspoređen zavisno od broja prijava na javni poziv. Očekuju se tri javna poziva, a prvi će biti objavljen  već u julu. Cilj je unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i zadržati stanovništvo na ruralnim područjima.

“Prvi javni poziv se očekuje već u julu mjesecu. Evropska unija je izdvojila 20,2 miliona eura. Prije svega namijenjeni su za modernizaciju primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta što je jako bitno kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, zatim jačanje savjetodavnih stručnih službi, primjena savremenih modernih tehnologija i alata, zatim ekonomska diverzifikacija ruralnog područja što je jako bitno da zadržimo stanovništvo na ruralnim područjima. Na ovaj poziv će moći da apliciraju svi registrovani obrti u poljoprivredi, znači primarni poljoprivredni proizvođači, javna preduzeća, zadruge i prerađivački kapaciteti koji rade otkup i preradu primarnih proizvoda”, rekao  je Suad Selimović  sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla

 Modernizacija poljoprivrede predstavlja nabavku svih potrebnih sredstava poljoprivrednicima za razvoj ove djelatnosti.

 “Modernizacija poljoprivredne proizvodnje prije svega kada mislimo na primarnu poljoprivrednu proizvodnju jeste nabavka poljoprivrednih mašina, priključaka i tehnologija pogotovo kada je u pitanju stočarska proizvodnja odnosno proizvodnja mlijeka izmuzišta za muzna grla, zatim objekata koji imaju savremeni način izđubravanja, zatim priključke za pripremu stočne hrane”, istakao je Selimović.

 Osim u julu, javni pozivi će biti objavljeni u septembru i oktobru. Na ovaj način planirana su sredstva svim poljoprivrednicima koji se prijave na poziv, kako bi nastavili sa proizvodnjom i neometanim radom sa novim mašinama i boljim uslovima za rad.

Pročitajte...