OO SDA Banovići napustili dosadašnji članovi: Sutra osnivanje Pokreta Demokratske Akcije

Dosadašnji Općinski odbor SDA Banovići danas je kolektivno napustio ovu stranku a već za sutra planiraju osnivanje Pokreta Demokratske Akcije. Ova nova stranka će, kako je rečeno na današnjoj pres konferenciji, njegovati principe bivših predsjednika SDA, Sulejmana Tihića i Alije Izetbegovića. SDA su napustili između ostalog i zbog, kako su istakli, što su na nestatutaran način uvedena povjereništva u općinski i kantonalni odbor SDA.

Zbog unutrašnjih sukoba u SDA, došlo je do opstruiranja i blokade razvoja Banovića kao lokalne zajednice, Rudnika mrkog uglja Banovići ali i Tuzlanskog kantona, rečeno je na današnjoj pres konferenciji koju su u Pozorišnoj sali Radničkog doma organizovali sada već bivši članovi OO SDA Banovići. Oni su naime kolektivno napustili ovu stranku, zbog, kako su istakli, činjenice da trenutni vrh SDA ruši demokratsku vladavinu prava unutar stranke i vrši pravno nasilje zbog nepoštivanja statuta. Kako je rečeno, povjereništvo u kantonalni odbor i općinski odbor u Banovićima uvedeno je na nestatutaran način.

  • Da ne bi izgubili povjerenje ogromnog broja građana, da bi zaštitili njihove interese, da bi zaštitili interese lokalne zajednice Tuzlanskog kantona, da bi zaštitili privredu, kako naše općine, Tuzlanskog kantona i cijele BiH, primorani smo na pokretanje novog političkog projekta u kome će učešće uzeti svi oni koji preuzimaju odgovornost za sudbinu naših građana, rekla je Elzina Pirić, bivša predsjednica OO SDA Banovići.

Za sutra je najavljena sjednica inicijativnog odbora za osnivanje novog političkog pokreta – Pokret demokratske akcije. Nova stranka će, rečeno je, slijediti principe bivših predsjednika SDA,  Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića. Na pres konferenciji su podsjetili šta je sve to SDA dobila u Banovićima.

  • SDA, samo na području Banovića, u proteklim izborima osvojila je oko 14 hiljada glasova, iznjedrila 21 vijećnika, načelnika, pet kantonalnih poslanika, tri federalna i jednog državnog poslanika, poručila je Pirićeva.

Inače, Pres konferenciju, u pozorišnoj sali je pratio veliki broj građana Banovića.

 

 

 

Pročitajte...