Opći izbori u BiH, održat će se 7. oktobra

Kako su danas objavili iz Centralne izborne komicije BiH, Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 7 oktobra. Ovi izbori će biti osmi opći izbori u našoj zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Građani će moći birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Predizborna kampanja započet će mjesec dana prije održavanja samih izbora. Inače, ovi izbori će se održati bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2014. i 2010. godine.

Parlamentarna skupština BiH može usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH do dana održavanja izbora s obzirom na to da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim odredbe koje se odnose na indirektni izbor delegata u domovima naroda, a ne direktni izbor zastupnika u zastupničkim domovima., prenosi portal Klix.ba

Pročitajte...