Općinski sud u Tuzli: Održana edukacija o primjeni epidemioloških mjera u pravosudnim institucijama TK

U Općinskom sudu u Tuzli predstavnici Zavoda za javno zdravstvo TK i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite danas su organizovali edukaciju o primjeni epidemiološko-zdravstvenih mjera u pravosudnim institucijama u TK. Ciljne grupe edukacije su predstavnici svih pravosudbnih institucija.

Ključne teme edukacije koja je održana u Općinskom sudu u Tuzli bile su dobijanje dodatnih informacija o mogućnosti potpune i pravilne primjene donesenih epidemioloških mjera. Općinski sud u Tuzli, smatra predsjednik, upotpunosti se pridržava svih donesenih mjera.

– Počev od dezinfekcije obuće, ruku, mjerenja temperature, nošenja zaštitnih maski, nošenja zaštitnih vizira u pisarnici. Obzirom da u Općinskom sudu u Tuzli imamo najveći broj zaposlenih od svih pravosudnih institucija na području TK, cilj je bio da upravo provjerimo da li neke mjere treba eventualno možda ili ublažiti, imajući u vidu opći trend ili situaciju u državi, ili da li možda treba neke mjere pooštriti, kazao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Edukacija o primjeni epidemiološko-zdravstvenih mjera u pravosudnim institucijama, jako je važna u vremenu kada na području Tuzlanskog kantona imamo aktivnih pozitivnih slučajeva koronavirusa, tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo.

– Ono što sam mogla vidjeti dolaskom ovdje da se pridržavaju svih tih mjera. Što je najbitnije naglasak staviti na redovno pranje i dezinfekciju ruku, održavanje socijalne distance. Kao i na ono što po naredbi svi još uvijek moramo nositi, a to su maske. Potrebno je ograničiti broj korisnika, odnosno osoba koje će ulaziti u sale na ročišta, istakla je Jasmina Brkić-Džambić, epidemiolog ZZJZ TK.

Za vrijeme trajanja pandemije Općinski sud u Tuzli, kao i sve pravosudne institucije, imao je potpuno ograničen rad. Radile su jedino dežurne službe, a postupalo se samo u hitnim predmetima. 18. maja donesen je plan o liberalizaciji mjera kojim je predviđeno da počnu sva zakazana suđenja gdje su isupunjene sve procesne pretpostavke. Planirano je da od 1. juna svaki sudija može zakazati po tri ročišta, uz strogo pridržavanje mjera.

(RTVTK)

Pročitajte...