Opozicija danas odlučuje o učešću na sjednici Narodne skupštine RS-a

– Spornim se smatra to što je Vlada RS-a po hitnom postupku Narodnoj skupštini RS dostavila šest odluka i zakona

BANJALUKA (AA) – Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas nakon sjednice skupštinskog kolegija odlučiće na koji način će učestvovati na sjednici čiji je početak zakazan za 10 časova, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Borenović, poslanik PDP-a rekao je danas da će razmotriti sve opcije i donijeti odluku da li će učestvovati na sjednici Narodne skupštine RS-a.

“Mnogo ima tema koje vidimo dolaze svaki sat, mnogo ima odluka, zakona koje vlast želi da provuče, da tako kažem ‘proturi’ kroz parlament jer su navikli da je parlament samo protočni bojler u kojem se izglasaju diskutabilne odluke”, kazao je Borenović.

Rekao je da je sporno jer je Vlada RS-a po hitnom postupku Narodnoj skupštini RS dostavila šest odluka i zakona, što je prema njegovim riječima za svaku osudu. On smatra da je neprihvatljivo da se odluke o zaduženju i garancijama razmatraju na sjednici parlamenta jer postoji puno nedovoljnih arugmenata za rad posebno kada je u pitanju odluka o iznosu garancija 750 miliona KM bez navođenja uslova i rokova u kojima će se garancije izdavati.

“Nevjerovatno da nemamo ni spisak potencijalnih projekata”, rekao je Borenović.

Naveo je da se sa tom odlukom i odlukama o zaduženju za autoput i Željeznice RS-a entitet kreditno izlaže, sa kamatama, naknadama i provizijama, u iznosu od skoro 1.5 milijardu KM.

“To je iznos jednog godišnjeg budžeta RS-a na osnovu prikupljenih prihoda. To je za nas neprihvatljiv, nerazuman, neracionalan i šokantan pristup Vlade RS-a”, kazao je Borenović.

On tvrdi da se RS iz godine u godinu sve više zadužuje i da dug sada iznosi “preko šest milijardi KM, a da će na kraju godini dug biti veći od sedam milijardi KM”.

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a kazao je da RS, uprkos uvođenju akciza, planira zaduženje od 93 miliona KM za autoput, jer ne može dočekati prihode od akciza. Naglasio je da bi bio “više nego srećan” i da se utroši novoplaniranih 750 miliona KM namijenjenih za garancije.

“Bio bih najsrećniji narodni poslanik da završim treći mandat, a da se Elektroprivreda RS-a zaduži kod nekog kreditora za izgradnju dva nova projekta, Buk Bijela i još jedna hidrocentrala. Ima li neko u RS-u ko je protiv toga i ko će to osporiti. Ima li neko ko se zadnjih pet godina ne zalaže da to treba uraditi. Teško je doći do tih sredstava i doći do kreditora”, istakao je Višković.

Prema njegovim riječima “porazna činjenica da je Vlada RS-a do kraja 2017. godine ima izdato samo 313 miliona KM garancija“.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućnosti da opozicija RS-a napusti sutrašnje zasjedanje Narodne skupštine RS-a, rekao je da to ne očekuje.

“Poslije mjesec i po nerada, mislim da su se svi zaželili rada i očekujem sutra sve poslanike u sali”, rekao je Višković.

Narodna skupština Republike Srpske sutra počinje 23. redovnu sjednicu u 10 časova, na čijem predloženom dnevnom redu nalazi 31 tačka, između ostalog, osam prijedloga zakona, 10 nacrta zakona i strategije, među kojima i Strategija za borbu protiv korupcije.

Pročitajte...