Organizacioni odbor: U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula će biti ukopano osam žrtava genocida

U Sarajevu je danas održana posljednja sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica. Nakon sjednice istaknuto je da su obavljene gotove sve pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, a preostali su samo određeni tehnički organizacioni detalji. U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula će biti ukopano osam žrtava genocida.

Novinar: Devleta Brkić

Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica Hamdije Fejzića, zbog pandemije koronavirusa bilo je dosta dilema kako ove godine obilježiti 11. juli. Članovi Organizacionog Odbora istakli su da sve epidemiološke mjere i preporuke u zaštiti od infekcije COVID-19 trebaju biti ispoštovane, kako se eventualnom pojavom zaraze ne bi zasjenilo obilježavanje 25. godišnjice genocida. Stoga je najavljeno više izmjena u odnosu na ranije godine.

– Naše aktivnosti već kreću sutra navečer okupljanjem preživjelih 28. divizije, tj. veterana 28. divizije u Nezuku. Što se tiče samo 11. jula mi smo odlučili da napravimo komemoraciju iZ dva dijela, i na nju će moći doći samo oni koji dobiju poziv i koji su odgovorili da će prisustvovati komemoraciji, istakao je Hamdija Fejzić, predsjednika Odbora.

Vjerskom dijelu će, istakao je Fejzić, prisustvovati samo članovi porodica žrtava čiji posmrtni ostaci će biti ukopani.

– Ove godine kopamo osam žrtva genocida iz jula 1995. godine. Njih 6 je odustalo zato što nije moglo da dođe jer su spriječeni ovim mjerama i preporukama, i problemima koje je izazvao koronavirus. Zato bi zamolio sve one koji imaju namjeru da doprinesu obilježavanju 25 godišnjice to urade mimo 11. jula. Ima aktivnosti koje traju po 3 mjeseca, dodao je Fejzić.

Ovogodišnji Marš mira bit će s manjim brojem učesnika nego ranijih godina, najavio je predsjednik pododbora za Marš mira Munir Habibović. Svaki učesnik Marša mira morat će popuniti anketni obrazac, te će im se prilikom kretanja iz Nezuka izmjeriti tjelesna temperatura.

– Kampovi su ostali isti. Planirano je da u Potočare stignemo 10. jula. Kolonu ‘Marša mira’ u Memorijalni centar uvest će majke Srbrenice koje su najzaslužnije za Memorijalni centar i procesuiranje zločinaca, kazao je Munir Habibović.

Organizacioni odbor danas nije mogao saopćiti koliko će stvarno biti učesnika Marša mira. Prednost će imati preživjeli iz Marša smrti iz jula 1995. godine.

(RTV TK)

Pročitajte...