Reakcije na online održavanje sjednica GV Tuzla

Danas je održan Kolegij Gradskog vijeća, na kojem je utvrđen datum i dnevni red 9. vanredne sjednice Gradskog vijeća, koja će biti održana 10.7.2020. u 10 sati. Sjednica će, na osnovu izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća, biti održana uz korištenje informaciono komunikacionog sistema – ZOOM aplikacije.
Povodom održavanja online sjednice Kolegija predsjednici Klubova SDA, SBB-a, HDZ.a i BOSSa održali su press konferenciju na kojoj su iskazali svoje nezadovoljstvo ovakvim načinom održavanje sjednice.
Predsjednici Klubova vijećnika opozicionih stranaka u Gradskom vijeću Tuzle, SDA, SBB-a i HDZ-a, te vijećnik BOSS-a, smatraju da epidemiološka situacija ne može biti razlogom ne održavanja sjednice u sali predviđenoj za te namjene. Na press konferenciji, koju su danas održali u blizini pomenute zgrade, naveli su da se radi o prisustvu maksimalno devet osoba, a da se istovremeno na Panonskim jezerima nalazi veliki broj kupača.
“Mi smo iz opozicije predlagali da, ako je ova naša sala nije sigurna za održavanje sjednica GV Imamo Mejdan kao najbolje rješenje.Kakva je to poruka kada smo pozvali građane da ljetuju u Tuzli na našim jezerima, kakva je poruka rudarima koji danas vrijedno rade i svim radnicima u realnom sketoru koji časno rade svoj posao”, izjavio je Mirza Tupajić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Tuzla.
“Mi smo tu uz naše građane i ovim načinom dokzujemo da ćemo uvijek biti uz njih i tu smo u našem gradu među našim građanima. Ne želimo da se krijemo iza bilo kakvih aplikacija. želimo da radimo ni tražimo da nam se omogući nesmetani rad uz sve mjere predostorožnosti. Sva Vijeća u BiH rade. Zbog čega je samo vo naše izuzeta, ne znam”, pojašnjava Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a u GV Tuzla.
“Svi smo svjesni da u BiH koliko toliko sve funkcionira normalno. Svi parlamenti svijeta rade, a mi danas nemamo tu mogućnost. I naravno da smo nezadovoljni, jer mi u naredna četiri mjeseca nećemo imati pravo ništa reći”, mišljenja je Nikica Vidović, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u GV Tuzla.
“Ovo je vrlo loša poruka. Iz ovog razloga mene je bilo sramota da učestvujem na tome i ja sam kao vijećnik poslao zvaničan zahtjev, odnosno stav da ću bojkotovati ovakvu sjednicu”, kazao je Mirnes Ajanović, vijećnik BOSS-a u GV Tuzla. Najavili su svoje prisustvo narednoj sjednici Gradskog vijeća putem ZOOM aplikacije, ali sa mjesta u gradu gdje se okuplja najveći broj građana.
Stigla je i reakcija Gradskog vijeća Tuzla na ovakav istup opozicije. “Prosto je nevjerovatno da vijećnici SDA, HDZ, SBB i BOSS-a, porede zatvoreni prostor površine od 113 kvadratnih metara, u kojem u toku višesatne sjednice boravi oko pedeset ljudi, sa otvorenim prostorom panonike, površine od 75.000 kvadratnih metara, na kojem ove godine, istovremeno boravi najviše oko 1.500 posjetilaca. Posjetitelj Panonike ima na raspolaganju oko 50 kvadrata otvorenog prostora, a vijećnici i učesnici na sjednici imaju na raspolaganju oko 2 kvadrata zatvorenog prostora“. Od vijećnika SDA, HDZ-a, SBB-a i BOSS-a se očekuje da ne pokušavaju narušiti ugled Panonike, pogotovo u vremenu kada svi u BiH preporučuju domaće turističke destinacije, navodi se, između ostalog u saopženju Gradskog vijeća Tuzla.

Pročitajte...