Osmanović: Budžet bi trebao biti usvojen i u Domu naroda PSBiH (VIDEO)

Poslanik Stranke demokratska akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Adil Osmanović potvrdio je da je SDA podržala donošenje ovogodišnjeg državnog budžeta.

Predstavnički dom PSBiH danas je na sjednici većinom glasova usvojio budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza u oba čitanja.

Osmanović je pojasnio da je time omogućeno da Dom naroda PSBiH, koji bi trebao zasjedati 21. jula, razmatra budžet bh. institucija kako bi taj dokument stupio na snagu, a to će, napomenuo je, omogućiti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH provođenje procedure organiziranja lokalnih izbora.

Mišljenja je da će Dom naroda PSBiH usvojiti budžet te da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neće glasati protiv tog dokumenta.

Dodao je da je SDA svjesna značaja usvajanja budžeta za 2020. godinu posebno jer njegovo usvajanje dolazi sa značajnim zakašnjenjem, kao i da je taj posao trebao biti završen u novembru ili decembru 2019. godine i tada bi bilo moguće razmatrati sve amandmane.

– Za SDA su prihvatljivi neki od danas predloženih amandmana, ali nismo glasali za njih jer bi moglo doći do situacije da oni ne budu podržani u Domu naroda te bi se proces donošenja budžeta još odužio jer bi moralo doći do usaglašavanja teksta – zaključio je Osmanović.

Pročitajte...