Osmanović: Građani BiH neće imati problema s izdavanjem pasoša

– Podsjetio je da je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u 2017. godini raspisala tender za nabavku pasoških knjižica koji je nakon žalbe francuske i austrijske firme Ured za razmatranje žalbe poništio

SARAJEVO (AA) – Građani Bosne i Hercegovine neće imati problema s izdavanjem pasoša kao što je to bio slučaj prošle godine, potvrdio je državni ministar civilnih poslova Adil Osmanović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mogu potvrditi da građani BiH neće imati krizu s izdavanjem pasoša koja je bila početkom 2017. godine”, izjavio je Osmanović danas u Sarajevu.

Podsjetio je da je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u 2017. godini raspisala tender za nabavku pasoških knjižica koji je nakon žalbe francuske i austrijske firme Ured za razmatranje žalbe poništio.

“Raspisan je novi tender na koji se ponovo žalila francuska firma ‘Gemalto’ i on se do danas nalazi na razmatranju u Uredu za razmatranje žalbi”, naveo je Osmanović.

Osmanović je izrazio očekivanje da će Ured za razmatranje žalbi, s obzirom na to da je zakonski rok za donošenje odluke istekao prije mjesec dana, donijeti konačnu odluku.

“Odluka može biti da se odbija žalba ‘Gemalta’ i onda smo veoma blizu da se nastavi dalje s tenderskom procedurom koja bi bila završena i prije 21. marta. Ukoliko tender bude poništen, očekujem da menadžment IDDEEA-e nađe adekvatno rješenje da se građani BiH ne bi našli u problemima kakvi su bili početkom 2017, godine”, istakao je Osmanović, navodeći kako vjeruje da menadžment IDDEEA-e ima adekvatno rješenje za eventualno poništenje tendera.

Pročitajte...