Osmanović: Novo Vijeće ministara neće biti formirano prije februara ili marta

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović kazao je sinoć novinarima, nakon sjednice stranačkog predsjedništva, da novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine vjerovatno neće biti formiran prije februara ili marta 2019. godine.

Kako je pojasnio na sjednici Predsjedništva SDA analizirani su dosadašnji razgovori s parlamentarnim političkim strankama na državnom novu, a naredna runda razgovora bit će organizirana u nadolazećim danima i to s predstavnicima onih stranaka s kojima razgovori još nisu obavljeni.

U narednih desetak dana, najavio je Osmanović, bit će organizirati razgovori s predstavnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o prijedlogu za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a napomenuo je i da SDA neće praviti u tom smislu bilo kakvu opstrukciju.

Predsjedništvo SDA smatra da je Uputstvo Centralne izborne komisije (CIK) o korištenju popisa stanovništva iz 2013. godine za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH neustavno te su pripremili zahtjev za ocjenu ustavnosti tog uputstva.

– Nakon potpisa ovlaštenih apelanata, Apelacija će u narednim danima biti upućena Ustavnom sudu BiH. Očekujemo da Ustavni sud Apelaciju razmatra u što hitnijem roku – kazao je Osmanović, dodajući da je zatražena privremena mjera kojom bi Ustavni sud obustavio provođenje tog Uputstva.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa BiH i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Nazivajući tu odluku važnom za BiH, pozvali su bh. institucije da odmah preduzmu sve neophodne radnje na usvajanju i otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog plana.

Osudili su opstrukcije u procesu usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana, a protivzakonitim smatraju poziv upućen članovima Komisije za NATO integracijske procese BiH srpske nacionalnosti, od kojih je, uz prijetnje, traženo da ne sudjeluju u radu Komisije.

SDA smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije prihvatljiva niti moguća nakon iskustava koje je BiH imala sa susjedima te je ocjenjuje da je to naročito neprihvatljivo uzimajući u obzir da se susjedne zemlje trenutno ponovo naoružavaju.

– Jačanje Oružanih snaga BiH u skladu s Pregledom odbrane, napredovanje ka članstvu u NATO-u i jačanje namjenske industrije, jedini su pravi odgovor i garant da se konflikti neće ponoviti – ponovio je Osmanović.

Poziv lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Srbija podrži “pravo na samoopredjeljenje Republike Srpske” za SDA predstavlja direktan nasrtaj na teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, a time i  mir u regionu.

Napominju da se ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma neće dovesti u pitanje BiH, koja je postojala i prije tog sporazuma, ali će se u pitanje dovesti bh. entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu.

– Neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje BiH s rješavanjem odnosa između Srbije i Kosova – dodao je Osmanović.

Usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i evropskom putu BiH u SDA smatraju direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.

Bavljenje izmjenama Ustava i zakona BiH od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta BiH, a dobrosusjedske odnose BiH i Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je odluku Evropskog parlamenta da u svoj Izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ova zemlja treba da učini u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

SDA najoštrije je osudila hapšenje generala Ramiza Drekovića koji je bio na dispoziciji pravosuđu te ističu da su čvrsto opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očiglednim smatraju da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca BiH.

Stoga, Predsjedništvo SDA insistira da se prilikom imenovanja glavnog tužioca BiH uspostavi nacionalni balans time što će se na tu funkciju imenovati Bošnjak.

Izrazili su očekivanje da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...