Osnovci u Gornjoj Maoči zimu dočekuju u mnogo boljim uslovima nego ranijih godina

Za osnovce u Gornjoj Maoči ovo je bio neuobičajen školski dan. Danas su imali goste koji su došli kako bi zajedno proslavili završetak važnih radova na njihovoj školi. Znaju da će im sada biti ljepše ali i toplije boraviti na nastavi. Saniran je krov, utopljen je objekata te postavljene geotermalne toplotne pumpe i uređene unutrašnje prostorije. Zajedničkim snagama učinili su to Ministarstvo za obrazovanje i nauku, Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, te Caritas Švicarske.

„Ukupna vrijednost ovog projekta je 85 000 KM. Ministarstvo obrazovanja i nauke je obezbijedilo sredstva za sanaciju krova i za unutršanje uređenje, negdje oko 45 000 KM. Zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja i sa Švicarskim Caritasom, ovo pokazuje da zaista zajedničkim programima i zajednička sinergija mogu doprinijeti poboljšanju uslova boravka i rada naših učenika i nastavnika“ ističe Elvis Baraković ministar za obrazovanje i nauke TK.

„Ono što je u domenu našeg Ministarstva, mi smo uradili utopljavanje, fasadu, uradili smo prozore, vidite to je sad zaista u savršenom stanju, i zaista jedan savremeni pristup korištenja geotermalne toplinske pumpe. To je zaista nešto divno za vidjeti ovih 100-tinjak djece što je ovdje ne moraju ići u neke druge škole, neće se smrzavati, bit će zaista u humanim uslovima, obezbijeđeni su im uslovi sa više strana, od stranih investitora, koji će ponovo koristiti ta sredstava za neke druge škole, kada se to otplati, tako da ovo je nešto što me zaista čini sretnim“ kaže Zvjezdan Karadžin  ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK.

Švicarski Caritas posljednjih 15-ak godina u Bosni i Hercegovini podržava projetke u sektoru energetske efikasnosti i korištenja obnovljvih izvora. U Tuzlanskom kantonu su na ovakvim projektim po prvi put.

„Namjeravamo i u budućnosti nastaviti sa ovim, u cilju izvršenja naših praktičnih, početnih i temeljnih principa umanjenja uticaja klimatskih promjena, prezentacije inovativnih i čistih tehnologija i ono što svi osjetimo podizanje uslova za rad našoj djeci“ kaže Fuad Imamović projektmenadžer Caritasa Švicarske.

Jedan od partnera na ovom projektu je i Centar za ekologiju i energiju koji je zadužen za edukaciju i saradnju sa školama. Najbolje rezultate kažu postižu tamo gdje se realizuju projekti, kakav je ovaj u Školi u Gornjoj Maoči.

„Na takvom praktičnom primjeru, gdje postoje realizirane mjere, najlakše je raditi edukaciju. Jer kad izađete ispred škole i pokažete da se škola grije, a da nema dimnjaka i dima iz škole to je lako shvatiti, a naravno preko učenika želimo uticati na zajednicu, na zakonodavstvo, na zakonodavnu i izvršnu vlast da se svi zajedno mijenjamo ka održivim tehnologijam u oblasti energije“ kaže Džemila Agić direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Kao najljepši znak zahvalnosti gosti su dobili nasmijana lica učenika, koji su pokazali i ponešto od onoga što su naučili sa svojim učiteljicama. Kao i njihovi roditelji nadaju se da će u narednom periodu biti saniran i put kojim se dolazi do ovog sela. Oko pet kilometara je uskog makadamskog puta od Maoče do Gornje Maoče, a škola je od Centralne škole u Podorašju udaljena 70-ak kilometara.

„A kada to riješimo vjerujte da ova djeca koja su nasmijana i vesela i ovi nastavnici koji su pravi entuzijasti, možete misliti kako je ovdje doći zimi, će sigurno imati još bolje uslove i sigurno ćemo još lakše implementirati i sportski poligon, ograditi dvorište ove škole i vjerovatno osavremeniti nastavna sredstva i pomagala“ poručio je danas Mensur Kurtić direktor OŠ „Podorašje„ Srebrenik

U Područnoj školi “Maoča Gornja” ove je školske godine 69 učenika. Raspoređeni su u 5 odjeljenja od I do IX razreda.

Pročitajte...