Rebalans budžeta TK predviđa povećanja u oblasti obrazovanja, socijalnih naknada i sportske infrastrukture

Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona na današnjoj su sjednici usvojili Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, kao i prijedlog izmjena o njegovom izvršenju. Drugim rebalansom u ovoj godini, Budžet je uvećan za devet miliona maraka, tako da ukupan budžet sada iznosi 447 miliona maraka.

Sve što je uočeno kao nedostatak tokom godine, ispravljeno je rebalansom budžeta, kaže Vedran Lakić, ministar finansija TK. Najviše novca ide u oblast obrazovanja, 4,7 miliona. Za prevazilaženje negativnog poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla, izdvojeno je 1,5 miliona KM. Povećanja se bilježe i u oblasti socijalnih davanja, te će doći do povećanja dječijeg dodatka, a do kraja godine obezbijeđen je novac za isplatu egzistencijalnih naknada.

– Kada je u pitanju Aerodrom, smatramo ga najvećim potencijalom na TK i dugovanja u kojem se našao su nam bili signal da moramo izdvojiti ova sredstva, jer bez aerodroma ni privreda na TK, ali i ostale privredne aktivnosti neće biti na dobrom nivou – naglašava Lakić.

Zastupnici pozicije pozdravili su aktivnosti Vlade TK koja se odnose na stabilizaciju Budžeta TK, kao i na povećanje prihoda od 9 miliona KM.

Zastupnici opozicije su tokom glasanja o rebalansu bili suzdržani.

Rebalansom je došlo i do povećanja izdvajanja Upravi policije TK i Civilnoj zaštiti TK koji se odnose na poboljšanje uslova za održavanje sigurnosti i stabilnosti na području TK.

– Pored toga je usvojen Zakon o izvršenju Budžeta, koji precizira jednu normu o kojoj danas nije bilo puno govora, a ja to ćelim pocrtati. Imali smo situacije u pravosudnim institucijama da se određene saglasnoti čekaju i po više mjeseci, ovim izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta smo precizirali da se na te saglasnoti mora odgovoriti u roku od 8 dana – ističe Slađan Ilić,
Zastupnici Skupštine TK su na Prijedlog Komisije za izbor i imenovanje usvojila odluku o dodjeli Povelje TK nani Fati Orlović za afirmaciju suživota i demokratije, te za borbu za ljudska prava. Priznanje Fati Orlović bit će dodjeljeno na svečanoj sjednici Skupštine TK koja će biti održana povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra.

Pročitajte...