Osobe u kućnoj izolaciji ne treba stigmatizirati

S današnjim danom u Tuzlanskom kantonu je  oko 2400 osoba u kućnoj izolaciji, radjen je  41 test na korona virus i svi su negativni. Nema mjesta panici ali oprezu svakako ima. Šta se dešava s ljudima kojima je izrečena mjera izolacije? Ona se naravno i dalje, po uputama koje su građani dobili, mora poštovati ali iz Zavoda za javno zdravstvo podjećaju gradjane da stigmatizacije bilo koje vrste ne bi smjelo biti. Osobe koje su u izolaciji nisu i ne moraju pokazati simptome bolesti.

Na drugoj strani su oni kojima je izrečena mjera izolacije ali se ne poštuje. Evidentirani su slučajevi povratnika iz zemalja tzv. crvene zone koji su kući ali su angažovali gradjevinske i druge radnike s kojima svakodnevno provode vrijeme kaže dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK i dodaje da se izrečene mjere strogo moraju poštovati.

Vrijeme je da ličnu odgovornost za javno dobro shvatimo krajnje ozbiljno naročito sada  kada informacije iz okruženja pokazuju  da mjere koje je poduzeo naš kanton odnosno država imaju odlične preventivne učinke.