Pandemija je u velikoj mjeri mrsila račune i uticala na kulturna dešavanja i u TK

Pandemija je u velikoj mjeri mrsila račune i uticala na kulturna dešavanja i u TK. U početku su programi otkazivani, potom prolongirani a onda održavani smanjenim kapacitetom. Uprkos svemu kultura je ne samo izdržala već nastojala zadržati kvalitet . U BKC TK ove godine supjeli su organizovati su više od 150 događaja.

Nakon šest mjeseci pauze zbog pandemije, nakon online proba i nastupa tuzlanski glumci izašli na “daske koje život znače” i uprkos pandemiji održali Tuzlanske pozorišne dane.

Teatar kabare Tuzla svoj 18 rođendan zbog pandemije nije slavio u martu, ali je uprkos pandemiji nastavio nositi luču svjetlosti umjetnosti. U prilog tome činjenica da su na TKT festu krajem novembra od pet predstava tri predstave igrala gostujuća pozorišta.

Živinice su postale svijetlim primjerom stavljanja kulturnog i društvenog života na značajno mjesto .

Zbog epidemiološke situacije deveti „Tuzla Film Festival“ održan je u online formatu. Treći festival savremene žene ugostio je 80 govornica iz čitavog svijeta sa online temama od energije do kulture. Ni Muzeji nisu ostali pošteđeni onoga što je donijela pandemija. Ipak, činjeno je sve da se ne izgubi kontakt s publikom. Tako je Muzej Sjeveroistočne Bosne napravio jutjub kanal, instagram profil, veb stranicu.

Pomoći kulturu i ublažiti posljedice pandemije, pružiti kvalitetan kulturni život stanovnicima TK činili su i Vlada TK i resorno ministarstvo.

Zahvaljujući naporima ovog minsitarstva povećane su plaće uposlenicima u institucijama kulture i omogućena ograničena zapošljavanja tamo gdje je  nedostajalo uposlenika. Uprkos svemu kultura je izdržala, a u 2021 očekuje se da bude još bolja. Samo jedna potvrda tih nadanja mogla bi biti najava da će Tuzla naredne godine dobiti Srednju savremeno umjetničku školu.

Pročitajte...