Otvoreni tržni centri u FBiH: Zabilježene prve gužve

Kao posljednja faza popuštanja mjera Odlukom Federalnog štaba Civilne zaštite od jučer je dozvoljen rad shoping centara i unutrašnjih prostora ugostiteljskih objekata. Jutros u 9 sati svoja vrata otvorio je i Bingo Citi centar u Tuzli. Brojni posjetitelji pohrlili su, mahom u prodavnice kako bi obnovili svoju garderobu. U jutarnjim satima zabilježene su i prve gužve. Nervoze među kupcima nije bilo i svi su poštovali preporuke nadležnih. „Postavljene su određene pozicije za dezinfekciju ruku i obuće. Sve ono što je preporučeno mi praktikujemo. Ono što je karakteristično, s obzirom da je shoping centar u pitanju je da se rasporede kupci i da se ne stvara velika gužva tako da na 100 kvadrata bude 10- 15 ljudi i da se češće prostor zrači. Naš sistem ventilacije svakako po tom sisitemu radi i prije, a i nakon korone. Prije samog otvaranja Centra mi smo zamijenili sve filtere u ventilacionom sitetmu i dezifikovali ih.“- istakla je Lidija Zulić, menadžerica BCC Tuzla.

Kupci su uglavnom nosili maske i svi su poštivali  izdate preporuke. Novina prilikom kupovine je nemogućnost isprobavanja garderobe.„Mušterije su u mogućnosti da ukoliko artikal ne bude odgovarao roku od tri dana zamijene za nešto drugo ili da dobiju svoj novac nazad“- pojasnila je Mirela Marković, shoping menadžerica Orseya.

Otvaranje tržnih centara za monge je prilika da kupe nešto novo. S druge strane prisutan je osjećaj zadovoljstva da se nakon straha i neizvijesnsosti život ipak polako vraća u normalu.