OV Kalesija: MUP TK treba pojačati kontrolu saobraćaja na regionalnom i magistralnom putu u Kalesiji

OV Kalesija danas je održalo tematsku sjednicu o saobraćajnoj sigurnosti na području ove općine. Vijećnici su informisani o stanju bezbijednosti saobraćaja u 2016, 2017, i januaru 2018 godine. naime, prošle godine su na području ove općine u saobraćajnim nesrećama smrtno stradale četiri osobe a januaru ove godine čak tri. prošle godine je također broj teško i lakše povrijeđenih osoba bio veći u odnosu na 2016. godinu.

Regionalni put Međaš – Živinice, ili kako ga u Kalesiji zovu Pista, opasno je mjesto i za pješake i za vozače, naročito u noćnim satima. Prošaran rupama na asfaltnom zastoru, itekako utiče na saobraćaj. A zbog dužine ceste, izazov je  za vozače, lake noge na gasu. Nedavna tragedija u kojoj su život izgubile tri osobe na ovom putu, bila je kap koja je prelila čašu. Zbog toga je održana tematska sjednica Općinskog vijeća sa jasnim ciljem – hitno djelovati na povećanje sigurnosti u saobraćaju!

  • Mi ćemo uputiti određene zaključke prema višim institucijama koje su nadležne za održavanje regionalnih i federalnih cesta koje prolaze kroz područje općine kalesija ali i na području naših lokalnih puteva. Iz općine Kalesija će se poduzeti određeni koraci u poboljšanju sigurnosti iako se na sreću zadnjih godina, na lokalnim putevima nisu događale nesreće. prioritet su nam regionalni i magistralni putevi koji prolaze kroz ovo područje, poboljšanje sigurnosti, putne infrastrukture kao i povećanje svijesti vozača koji učestvuju na tim dionicama puta, rekao nam je Enes Idrizović, predsjedavajući OV Kalesija.

OV Kalesija će, između ostalog od Cesta FBIH tražiti bržu izradu projektne dokumentacije i početak radova za brzu cestu Vukovije Donje-Kalesija Gornja te nastavak izgradnje pješačkih staza uz magistralne puteve. Od Kantonalne Direkcije regionalnih cesta tražit će nastavak izgradnje pješačke staze pored regionalnog puta Međaš raskršće-Vukovije Gornje te postavljanje signalizacije na regionalnim putevima. Vijećnici smatraju da policija treba pojačati kontrolu na ovim dionicama. Inače, prema informaciji o bezbjednosti saobraćaja, najveći uzrok  soabraćajnih nesreća su neprilagođenja brzina kretanja uslovima i stanju na putu i nepoštivanje prvenstva prolaza. Zbog vožnje pod uticajem alkohola kalesijski policajci su prošle godine  slobode lišili 20 osoba.

Pročitajte...