Ovog jedanaestog u Tuzli, studenti i građani odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Tuzla je danas u tišini. 26.godina je od genocida u Srebrenici kao podsjećanje na 8.372 žrtve, na nedužno ubijene dječake, djevojčice, žene i muškarce.Sirena u podne podsjetila je sve građane našeg grada na ovaj strašni događaj. Umjesto majki Srebrenice koje se svakog jedanaestog u mjesecu okupe na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, danas su na ovom mjestu studenti UNTZ. Studenti  na Trgu su javno čitali proteklih mjesec dana  imena žrtava genocida u Srebrenici.

“ mi studenti smo izašli na ovaj dan da govorimo glasno što se dešava u našem društvu da govorimo glasno o onome što se desilo našem društvu, kako bi smo stalno podsjećali i čuvali od zaborava genocid nad bošnjacima u Srebrenici, ali i ostalim krajevima BiH u toku agresije na BiH, ono što smo mi do sada učinili kao studenti je čitanje za srebrenicu čitanje za Srebrenicu”.Maida Šljivić predsjendica studentskog vijeća Filozofskog fakulteta UNTZ

Na 26. godišnjicu genocida, Asocijacije žena PDA Tuzla i Asocijacije mladih, su organizovali mirni protest u 12 sati, simbolično, kada u Potočarima počinje komemoracija žrtvama. Organizatori su istakli da se okupljanjem stotinjak članova političke partije, želi doprinijeti njegovanju kulture sjećanja na Genocid koji je počinjen nad Bošnjacima.

 “ teško je bilo kojim riječima danas iskazati svu bol i žalost koju čitav svojet osjeća u ime srebrenice u ima majki srebrenice, mi smo se okupile kao i svake godine što nosimo organizaciju dakle Asocijacija žena PDA i GO Tuzla, umjesto majki koje su danas na dženazi, mi smo organizovale da to bude sve kkao treba, da to bude kao da su one tu i da damo svoju podršku da ovaj gnusni zločin koji se desio prije 26. godine ne padne u zaborav”.  – Sanela Jurišić predsjednica Asocijacije žena PDA GO Tuzla

Građani koji su se zatekli danas na Trgu slobode, nisu mogli ostati ravnodušni, dok su slušali imena ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine. Poručeno je da se nikome i nikada ne ponovi Srebrenica.

 

Pročitajte...