Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici: Prisustvovali brojni državnici iz regije i cijelog svijeta

Predstavnici žrtva genocida u Srebrenici kao i bosanskohercegovački i svjetski dužnosnici obratili su se danas na komemorativnoj sjednici koja je organizovana povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici. Zbog epidemiolokih mjera neki od zvaničnika obratili su se putem videolinka. U svojim porukama svi su još jednom istakli da se u Srebrenici dogodio genocid, da svi počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde, ali i da se mora prestati sa negiranjem genocida.

Suočena s razmjerima genocida, ljudska misao i riječ pokazuju svu svoju nemoć, sve svoje slabosti. Na ovome mjestu, u srebreničkoj dolini tuge, čovjek osjeća da bi mogao vječno šutjeti. Ta šutnja bila bi jedini valjan odgovor pred količinom patnje, straha i zla na koje podsjeća ovaj dan, kazao je u svom obraćanju okupljenim porodicama žrtava i dužnosnicima u bivšoj Fabrici akumulatora gdje je održana komemoracija i obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Dodao je da je jako važno da su Skupštine Crne Gore i Kosova usvojile rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, te da je to put kojim treba da ide cijeli region, Evropa, ali i svijet.

– Negatori nas hoće da vode putem barbarstva, ne možemo jer barbarstvo je ovo i napravilo. U intresu svih, pa i tih ljudi koji danas negiraju genocid jeste da se prizna genocid, da se osude zločinci a ne da se oni veličaju. Da idemo putem obnove i pomirenja, i da na istini i pravdi gradimo budućnost, naglasio je Džaferović.

Komentirajući izjave zvaničnika iz Srbije koji su poručili Crnoj Gori da im neće zaboraviti usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini te zemlje, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upozorio je da su takve politike dovele sve narode do strašnih tragedija. Dodao je da je sada vrijeme restauracije retrogradnih politika iz ranih devedesetih godina prošlog vijeka.

– Vjerovali smo prerano da su te ideje i te ideologije sahranjene u nesreći Srebrenice i drugim nesrećama na području bivše Jugoslavije. Nažalost pokazuje se da smo se prerano obradovali, da će još potraljati naša borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti u našem regionu i za ostvarivanje puno stabilnosti i evropske perspektive svake od naših država i naših naroda, zakljućio je Đukanović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović naglasio je da je potrebno i dalje raditi na onemogućavanju negiranja genocida u Srebrenici, ali i drugih zločina.

– Moja poruka danas, simbolički neka bude iz Srebrenice, počast žrtvama i neka se sahrani mržnja, podjele i svađa, a neka iz plodne zemlje BiH nikne mir i ljubav, tolerancija, blagostanje i neka se širi regionom i Evropom, poručio je Abazović iz dokline bijelih nišana.

Skupština Kosova usvojila je 7. jula Rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici, te oštro osuđuje negiranje genocida.

Predsjednik srbijanske Liberalno-demokratske partije i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Čedomir Jovanović istakao je da je Srebrenica simbol strašnog grijeha naroda Srbije.

– Nekada je bila hrabrost doći u Srebrenicu. Danas ne znam da li je veća sramota ostati kod kuće ili ovdje doći i ponoviti sve ono što je toliko puta do sada rečeno. Mi ćemo svoj mir naći kada preuzmemo odgovornost za ono što smo uradili i za ono što nismo a bili smo dužni da uradimo, zaključio je Jovanović.

Putem video linka na današnjoj komemoraciji obratili su se i brojni svjetski zvaničnici, ali i zvaničnici iz regiona, među kojima su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Turske Recep Tayyip Erdoan, ambasador SAD-a Eric Nelson i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius.

(RTVTK)

Pročitajte...