Panel diskusija o pravima osoba sa invaliditetom

Tuzla je bila domaćin panel diskusiji i druženju sa građanima u okviru projekta ‘’Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana’’. Posrijedi je projekat kojim  partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine provode kampanju ‘’Ravnopravno različiti’’, a kojom se zagovara svjesnost i institucionalna provodivost prava osoba sa invaliditetom u našoj zemlji.

Napredak u poboljšanju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u gradu Tuzla bila je jednom od tema skupa ‘’Sva lica pristupačnosti 2’’, a koji je pod pokroviteljstvom Evropske unije održan u Tuzli. Urađeno je to u okviru projekta ‘’Zajednice različitih, ali ravnpravnih građana’’. Napredak u poboljšanju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom u gradu Tuzla bila je jednom od tema skupa ‘’Sva lica pristupačnosti 2’’, a koji je pod pokroviteljstvom Evropske unije održan u Tuzli. Urađeno je to u okviru projekta ‘’Zajednice različitih, ali ravnpravnih građana’’. Direktor projekta Amir Mujanović navodi da:

”Projekat ima za cilj da podignet kapacitet i nvo participacije organizacija civilnog društva u evropskim integracijama u Bosni i Hercegovinim, i to u onim oblastima koje se tiču prava i diskriminacije osoba sa invaliditetom. Projekat se provodi u pet ciljanih gradova. Pored Tuzle, to su: sarajevo, Banja Luka, Trebinje i Bijeljina. Projekat traje tri godine, a započeo je 1. novembra 2019. godine. 

UN konvencija o pravima osoba sa invaliditetom garantira čl. 9. svima isto pravo pristupačnosti. Suvad Zahirović iz IC ‘’Lotos’’ Tuzla:

”Formalno i jezički da kažem, na nivou govora o tome, sve je divno, sve je sjajno. Međutim, implementacija i promjene koje bi trebale da se dese zbog implementiranja i Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i jedinstvene politike u oblasti invalidnosti se nažalost jako, jako sporo dešavaju.”    

Procjene su da u Bosni i Hercegovini ima oko osam hiljada osoba koje su preživjele minske nesreće. Okupljeni su u organizaciju UDAS koja je i ranije sarađivala sa partnerskim oganizacijama iz Bosne i Hercegovine. Željko Volaš, UDAS Banja Luka:

”Da pokažemo institucijama vlasti koliko možemo doprinijeti razvoju svojih zajednica. Na taj način UDAS je odgovoran i dalje radi na odgovornosti sa kolegama i svima nama u ovom projektu, kao i to da motivišemo druge da pišu projekte, da budu aktivni. Ovo je prvi put da neka organizacija osoba sa invaliditetom bude nosilac jednog ovako velikog projekta EU i to nam je čast.”

Predstavnicima nevladinog sektora koji se prvenstveno zalaže za prava osoba sa invaliditetom prezentiran je napredak koji je postignut od inicijalnog sastanka, ali i analiza stanja pristupačnosti web-sadržaja ključnih institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, pristupačnosti medijskih sadržaja javnih servisa, kao i pravo osoba sa invaliditetom na život u zajednici. Mujanović kaže dodaje:

”Na neki način smo željeli povećati inkluzivnost organizacija koje primarno nisu organizacije osoba sa invalididtetom, dakle ne bave se tim pitanjima i to smo radili kroz čitav niz aktivnosti koje se tiču intershipa odnosno identifikacije interna sa i bez invaliditeta, omogućavanjem staržiranja u tim organizacijama. Također smo radili i jedan segment koji se tiče mapiranja javnih ustanova i osnovnih i srednjih škola u ciljanim opštinama.” 

Osim panel diskusije, organiziran je i tzv. purple event, događaj koji je prvenstveno usmjeren na direktne susretne sa građanima i svojevrsnu prezentaciju, problema s kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom u našoj zemlji.

Pročitajte...