Potvrđeno: Tehnološki višak u školama neće ostati bez posla

Nastavnici i profesori koji su u školama na području Tuzlanskog kantona proglašeni tehnološkim viškom neće ostati bez posla, potvrdili su iz Komisije za zbrinjavanje tehnološkog viška u školama na press konferenciji organiziranoj danas u kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje i nauku. U osnovnim školama bit će na iste ili druge poslove u školama preraspoređeno ukupno 130 uposlenika, a u srednjim školama njih 71. Ovo je kruna sindikalne borbe za prava radnika, kazali su predstavnici sindikata obrazovanja.

novinar Azra Mešić

U osnovnim školama najviše je potrebe bilo za zbrinjavanjem nastavnika i profesora razredne nastave, zatim vjeronauke, historije i geografije, hemije i biologije. U srednjim školama tehnološkog viška bilo je među profesorima bosanskog jezika i poljoprivredne grupe predmeta. Niko neće ostati bez posla, kažu u resornom Ministarstvu.

  • Ovim je rekao bih, završen i jedan od zadnjih koraka u pripremi konkursa za zapošljavanje nastaavnog osoblja i stručnih saradnika i mi očekujemo da će i taj posao biti završen i da će konkurs biti raspisan početkom naredne sedmice, kazao je Elvis Baraković, ministar za obrazovnje i nauku TK.

Svi koji su tokom godine proglašani tehnološkim viškom imat će posao u drugim školama. 

  • Gdje bih zamolio direktore škola i njihove saradnike da po prijemu odluka, pregledaju sve odluke, evidentiraju sve radnike i da prođu još jednom te potrebe kako bi mogli pripremiti te podatke za konkurs naredne sedmice, naglasio je nakon prezentacije rada Komisije Asim Bojić, predsjednik Komisije za zbrinjavanje zaposlenika u osnovnim školama.

Neki od srednjoškolskih profesora dobili su nova radna mjesta u osnovnim školama na istim predmetima. Njih 11 radit će u školskim bibliotekama.

  • Od njih 70-ak nekih 10% je raspoređeno na neodređeno vrijeme, dok su svi ostali na određeno, naglasila je Alisa Memić, predsjednica Komisije Ministarstva za zbrinjavanje zaposlenika u srednjim školama.

Ovo je privremeno rješenje, naglasili su predstavnici sindikata. U dogledno vrijeme insistirat će na izmjenama pedagoških standarda i normi, kako škole ne bi generisale višak radnika.

  • Imamo dogovor sa Ministarstvom da se u narednih godinu dana uradi jedan kvalitetan prijedlog novih pedagoških standarda. Napominjem, prije 15 godina su doneseni ti pedagoški standardi, podsjetio je na press konferenciji Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK.

Zajedno s Ministarstvom kažu predstavnici sindikata, radit će na promociji stručnih, zanatskih zanimanja, ali i onih škola za koje postepeno slabi interes.

  • Složićete se sa mnom, to je na našem Kantonu pad interesa učenika za gimnazije. To je nešto za što mi kao društvo moramo naći načina da to promoviramo, jer su gimnazije temelj za dalje obrazovanje što mi našim učenicima želimo, kazao je ovom prilikom Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

Dok se ova pitanja ne riješe sistemski Ministarstvo će i dalje pokušati dati saglasnosti školama za formiranje odjeljenja s brojem učenika koji su ispod pedagoških standarda, kazano je na press konferenciji.

Pročitajte...