Panel-diskusijom i stručnim predavanjima završena manifestacija „Dani evropskog naslijeđa“

Panel-diskusijom i stručnim predavanjima o etnologiji, etnografiji i usmenoj književnosti danas je završena ovogodišnja manifestacija „Dani evropskog naslijeđa“. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u BiH koja je ujedinila ustanove kulture u našem kantonu. Nosilac projekta je Bosanski kulturni centar TK uz partnere BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Vlade TK odnosno Ministarstva za kulturu, sport i mlade.
Završni događaj manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“ bila je panel-diskusija učesnika “Dana evropskog naslijeđa u TK” u okviru kojeg su održana i stručna predavanja o etnologiji, etnografiji i usmenoj književnosti. Mr. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH mišljenja je da je manifestacija veoma značajna jer je etnologija u BiH nepravedno zapostavljena. Među predavačima je i prof.dr. Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli koji je govorio o etnografskom aspektu Perijeve zbrike.
Da podsjetimo, nosilac ovog projekta je Bosanski kulturni centar TK uz partnere BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik. Obilježavanje „Dana evropskog naslijeđa“ započelo je u Kalesiji izložbom posvećenoj istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike, kao i ozvaničenjem namjere za njeno kandidovanje na UNESCO Listu nematerijalne baštine. Manifestacija je potom nastavljena u Živinicama. Događaj “Pozorišna umjetnost nekad i sad“ okupio je ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živincima te je izložbom plakata, dijelova scenografija i kostima iz predstava, kao i fotografija pozorišnih umjetnika, prikazan put od amaterskog do željenog profesionalnog statusa pozorišta. Posjeta Gračanici je počela obilaskom gračaničke čaršije i Sahat kule, medrese Osman-kapetana, Bijele džamije, a potom je upriličena posjeta Zavičajnoj zbirci. Gosti su posjetili i Centralno spomen-obilježje i staru kuću Mare Popović koja je data na korištenje udruženju žena „Gračaničko keranje“. Kako je Srebrenik kraljevski grad u fokusu manifestacije je bila izložba slika „Stari grad Srebenik u očima umjetnika“ postavka tridesetak umjetničkih prikaza našeg bisera, najočuvanije srednjovijekovne kule u BiH, Starog grada Srebrenika. Riječ je o djelima iz bogatog fundusa likovne kolonije manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” koja se održava već 44 godine, a čija zbirka ima više od 650 slika.
“Mislim da se kulturne ustanove sa Tuzlanskog kantona moraju uvezati kako bi bolje i kvalitetnije djelovane i promovisale našu kulturu. Cilj ove manifestacije je potaknuti institucije kulture da osnuju svoje etnografske zbirke u čemu će nam pomoći i zakon o kulturi koji je u nacrtu.” -izjavila je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica BKC TK Tuzla.
“Posebno nam je bio interesantan Cetar za kulturu i informisanje Srebrenik. Ustanova koja ima sve predispozicije da postane Bosnakim kulturnim centrom, da ih pridobijemo da promjene naziv i pomognu nam u misiji promocije našeg identiteta. Nadamo se da su građani uživali u svim ponuđenim sadržajima, a mi ćemo se truditi da ova manifestacija preraste u tradiciju.”- rekao je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu BKC TK Tuzla.
Jedinstvena manifestacija “Etnologija i Bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona” održana je pod pokroviteljtvom i uz finansijku pomoć Ministarstva za kulturu, sport i mlade.