Parlamentarni izbori za Hrvatski Sabor

Ko će sjediti u Hrvatskom Saboru odlučuju birači do 19 sati. Zastupnike imaju pravo birati svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Bira se 151 zastupnik za Sabor, od kojih njih 140 u deset izbornih jedinica. Tri zastupnika biraju su oni koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici. Osam zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u posebnoj XII. izbornoj jedinici.
“Evo danas je dan kada hrvatski državljani odlučuju kojim smjerom Hrvatska da ide u budućnosti. Dan izbora u Hrvatski Sabor je dan kada svi trebaju iskoristiti svoje biračko pravo. Vidim da je ovdje veliki broj naših sugrađana. volio bi da ih bude što više. Demokracija podrazumijeva da se građani očituju i danas je taj veliki trenutak kada imamo susret sa voljom naroda. Veselim se odabiru naših sugrađana i nastavku rada za boljitak Hrvatske”, istakao je Andrej Plenković (HDZ).
“Pozivam sve građane naše zemlje da se danas odazovu na birališta. Izuzetno je važno. Izađite na birališta. Danas se odlučuje o vašoj sudbini, sudbini vaših obitelji i sudbini naše zemlje. Svaki glas je bitan. Ne bacajte svoje glasove i ne dozvolite da neko drugi odlučuje umjesto va”, poručio je glasačima Davor Bernardić (SDP).
U BiH za izbore u Hrvatskoj glasa se na 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima su smještena diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske: Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu. Najveća izlaznost zabilježena je u Vitezu i Mostaru.
“Nikakvih incidenata niti prigovora na biralištima nema. Ono što je najvažnije poštuju se epidemiološke mjere. Nema čak ni gužve ni zastoja jer smo tako napravili raspored prostorija. Sve protiče u najorganizovanijem redu i čujemo da su ljudi zadovoljni, izjavio je Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru

Prema posljednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva na izbore je do 12 sati izašlo 18,09 posto birača. Najveća izlaznost bila je u I. izbornoj jedinici gdje je na birališta izašlo 20 posto birača. U 17 sati DIP će objaviti nove rezultate. Predizborna šutnja počela u ponoć i trajat će do 19.00 sati kada će biti zatvorena birališta za ove parlamentarne izbore. Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo će početi objavljivati večeras, u 21 sat.

Pročitajte...