19 C
Tuzla,BA
Četvrtak, 5 Avgusta, 2021
Naslovna Izdvojeno Prvi rezultati utrke za Sabor: HDZ ima 71 mandat, Restart koalicija 45,...

Prvi rezultati utrke za Sabor: HDZ ima 71 mandat, Restart koalicija 45, Domovinski pokret 16

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, HDZ je sa HSLS-om i HDS-om osvojio 71 mandat od ukupno 151 u Saboru.          

Druga je koalicija Restart predvođena SDP-om sa 43 mandata a treći Domovinski pokret koji je osvojio 14, Most i Možemo imaju po 4 mandata,Stranke Pametno, Fokus i SSiP dobiva 1 mandat, HNS i Reformisti po 1. Za dijasporu su osigurana 3 mandata, a 8 za pripadnike nacionalnih manjina.

Prva reakcija SDP-ovca Zlatka Komadine o izlaznim anketama.

– Neugodno sam iznenađen. Hvala građanima. Duboko se nadam da će se službeni rezultati približavati predizbornim anketama. Nada umire posljednja. Izgleda da su naši birači ostali kući. Vidjet ćemo za jedno sat vremena, odnosno u 21 sat – kazao je Komadina i dodao da predsjednik SDP-a Davor Bernardić razmišlja o ostavci, prenosi index.hr.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) kazala je da, ukoliko ne bude većih promjena kada su u pitanju rezultati izbora, treba očekivati ostavku Bernardića. Hrvatski mediji javljaju da je SDP doživio poraz i u Zagrebu.Najavljeno je da će se sutra održati sjednica Predsjedništva SDP-a.

Tomo Medved (HDZ) je u razgovoru za HRT rekao da se zahvaljuje biračima koji su izašli.

– Zahvalni smo biračima koji HDZ vide kao opciju koja se dokazala i koja je spremna nastaviti upravljati državom. Iznimno smo zadovoljni, ali sačekajmo rezultate – poručio je Medved.

Inače, glasalo se na 6.999 biračkih mjesta, između ostalog i u Bosni i Hercegovini.