“Pasuljijada” u Novom Sadu: Ljubav glavni sastojak pobjedničkog pasulja

– Trinaesta međunarodna smotra ljubitelja pasulja okupila je više od 100 takmičara iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i takmičarske ekipe iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Škotske, Bugarske, Švajcarske, Rusije, Nemačke i Kine

NOVI SAD (AA) – Pasulj je ovoga vikenda bio glavno jelo stotinama ljudi koji su posetili tradicionalnu međunarodnu manifestaciju „Bean festival“, održan na Salašu 137 kod Novog Sada, posvećen upravo ovoj namirnici i majstorima sa kutlačom koji su se nadmetali da pripreme najbolji pasulj po ukusu i publike i žirija, javlja Anadolu Agency.

To je uspelo ekipi „Srećkovići“ koja je po mišljenju stručnog žirija skuvala najbolji pasulj na manifestaciji. Ekipu čini bračni par Srećko Šević i Zorica Petrović iz Beograda. Srećko je mašinski inženjer, a Zorica master komunikologije i do sada nisu učestvovali u takmičenjima.

„Ne volim pasulj, nikad nisam ni kuvala pasulj u životu. Suprug me je nagovorio da se prijavimo na pasuljijadu. Nismo ni znali kako se sprema. Listali smo kuvare, pretraživali recepte po internetu i zvali poznanike da nas posavetuju. Zaista nismo očekivali da ćemo pobediti. Ako me pitate šta je tajni sastojak našeg lonca, mogu samo da kažem da je to ljubav“, izjavila je Zorica Petrović.

Među takmičarima bila je i ekipa „Fabio“ iz Italije predvođena tehnologom Fabijom Brucinijem iz
Toskane koji zbog posla često boravi u Srbiji.

„U regiji u kojoj živim pasulj je veoma popularan. Sprema se na sličan način kao u Srbiji, jedino što se ovde stavlja i meso, a mi u Italiji nismo navikli na to. Inače pasulj je i kod nas izuzetno popularan. Prijatelji iz Srbije su mi rekli za ovo takmičenje i odlučili smo da se oprobamo“, kazao je Brucini.

Trinaesta međunarodna smotra ljubitelja pasulja okupila je više od 100 takmičara iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i takmičarske ekipe iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Škotske, Bugarske, Švajcarske, Rusije, Nemačke i Kine.

Dragan Vukotić iz Udruženja građana „Ekocentar Vodomar 05“ koje je organizator ove manifestacije navodi za AA da im je namera da kroz ovu manifestaciju predstave i promovišu gastronomsku tradiciju Vojvodine, kulturno i prirodno bogatstvo ovih krajeva, ekologiju i očuvanje životne sredine, multikulturalnost, kulturu negovanja tradicionalnih zanata, „a sve to kroz originalan, kvalitetan program uz puno druženja, šale, igara, muzike i naravno, uz mnogo, mnogo dobrog pasulja“.

U okviru „Bean festa“ organizovana je „Salašarska pijaca“ sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, organskim proizvodima, slatkišima, cvećem. Poestioci manifestacije imali su priliku da degustiraju i piće i hranu, ali i da prisustvuju tradicionalnim salašarskim aktivnostima. Takođe organizovan je i etno bazar rukotvorina i starih zanata, izložba jela od pasulja, pita, štrudli i zakuski, škola jahanja, likovna kolonija, kao i mala škola kuvanja.

Veliku pažnju publike pobrale su „Ravničarske igre“ gde su se takmičari nadmetali u bacanju starog bicikla, navlačenju konopca, brzom jedenju pasulja, skakanju u džakovima i trčanju sa džakovima pasulja od 50 kilograma. Za dobru atmosferu pobrinuli su se mnogobrojni muzičari, a najviše vremena i mesta bilo je za tamburašku muziku jer je organizovana revija tamburaških orkestara.

(RTVTK/AA)

Novi Sad, Srbija -10.septembar 2017:Pasulj je ovoga vikenda bio glavno jelo stotinama ljudi koji su posetili tradicionalnu međunarodnu manifestaciju „Bean festival“, održan na Salašu 137 kod Novog Sada, posvećen upravo ovoj namirnici i majstorima sa kutlačom koji su se nadmetali da pripreme najbolji pasulj po ukusu i publike i žirija ( Aleksandar Jovanovic – Anadolu Agency )
Novi Sad, Srbija -10.septembar 2017:Pasulj je ovoga vikenda bio glavno jelo stotinama ljudi koji su posetili tradicionalnu međunarodnu manifestaciju „Bean festival“, održan na Salašu 137 kod Novog Sada, posvećen upravo ovoj namirnici i majstorima sa kutlačom koji su se nadmetali da pripreme najbolji pasulj po ukusu i publike i žirija ( Aleksandar Jovanovic – Anadolu Agency )

Pročitajte...