Pehar: Možemo reći da su provedene mjere urodile plodom (VIDEO)

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da je u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano ukupno 750 osoba, od kojih je kod 29 test bio pozitivan na Covid-19.

– Vidimo da je broj testiranih do sada najviši. Ukupno je do sada na prostoru Federacije BiH testirano gotovo 8.000 uzoraka – 7.924, a Covid – 19 je potvrđen kod 663 osobe – naveo je Pehar.

Napomenuo je da od toga nešto malo više potvrđenih slučajeva ima kod pripadnica ženskog spola – 54 posto, dok je kod muškaraca 46 posto od ukupnog broja potvrđenih.

Pehar je naveo i podatke za kantone u Federacije BiH, kazavši da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 212 pozitivnih, Tuzlanskom kantonu 82, Zapadnohercegovačkom 69, Kantonu Sarajevo 87, Zeničko-dobojskom kantonu 72, Unsko-sanskom 65, Srednjobosanskom 30, Hercegbosanskom 29, Bosanskopodrinjskom kantonu 14 i Posavskom tri.

– Što se tiče pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, njih sa današnjim danom imamo ukupno 90 Sa današnjim danom bilježimo i 61 pacijenta kojeg smatramo oporavljenim, dakle izliječenim od ove bolesti – kazao je Pehar.

Dodao je da 26 smrtnih slučajeva u Federaciji „vežemo uz pojavu Covida-19, od čega je nešto više muškaraca nego žena – 54 posto muškaraca i 46 posto žena“.

Napomenuo je da po dobnim skupinama prednjače osobe životne dobi preko 65 godina. Dvije trećine umrlih je u toj dobnoj skupini.

– Iz ovih podataka možemo reći da naše provedene mjere koje smo propisali i uz pomoć naših sugrađana, kojima se zahvaljujem, su na neki način urodile plodom. Nemamo velikih iskakanja u broju novoobljelih, tako da nam ovi pokazatelji govore da smo na pravom putu u kontroli ove epidemije – kazao je Pehar.

Pročitajte...