Potrage za nestalima odvijaju se otežano: Na čekanju i ekshumacije

Obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom COVID-19, potrage za nestalima u posljednjih mjesec dana, odvijaju se otežano. Na čekanju su i ekshumacije, potvrđeno je iz Instituta za nestale BiH. Pripreme za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru Potočari za 11. juli, za sada idu svojim tokom.

Novinarka: Midheta Hrvić

Iz Instituta za nestale BiH navode da se potraga za nestalima odvija otežano. Osnovne aktivnosti poput prikupljanja informacija i sačinjavanja izvještaja i dalje su u toku. Ekshumacije se trenutno ne mogu obavljati. Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH dodaje: “Istražitelji izlaze na teren, prikupljaju informacije, vrše pregled lokacija. Međutim, ekshumacije za sada nisu moguće. Kako bi ekshumacija bila realizovana, potreban je tim od najmanje 10 ljudi da izađe na teren. Obzirom na zabranu okupljanja, to za sada nije moguće. Sa druge strane, pripreme za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru Potočari, za sada idu svojim tokom. Još uvijek je rano govoriti o nekim posebnim mjerama koje se odnose na kolektivnu dženazu, zbog vladajuće epidemije koronavirusa. Mjeseci su pred nama ali će svakako sve zavisiti o razvoju ove situacije. Mi se iskreno nadamo da će ovo stati do mjeseca jula i da će se normalno pristupiti pripremama za kolektivnu dženazu.”
Prema riječima glasnogovornice Instituta za nestale BiH, do sada su porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi, koja bi se trebala održati 11 jula ove godine.
“U Podrinje identifikacionom projektu, još uvijek se nalaze posmrtni ostaci 99 žrtava genocida u Srebrenici za koje je stigao DNK nalaz o njihovom identitetu. Porodice još uvijek nisu zvanično identifikovale njihove posmrtne ostatke. Također u komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 37 žrtava koji su zvanično identifikovani ali porodice nisu dale saglasnost za njihov ukop”, dodala je naša sagovornica. Kada je u pitanju ekshumacija u narednom periodu, na čekanju su dva zahtjeva na dvije lokacije. Na njihovo ekshumiranje čeka se odobrenje nadležnih institucija. Sa ponovnim radom i ekshumacijama na terenu kreće se sa stabilizacijom situacije zahvaćene pandemijom koronavirusa, poručeno je iz Instituta za nestale BiH.

Pročitajte...