Penzioneri traže povećanje penzija, ne isključuju mogućnost protesta

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH pozvao je federalnu Vladu na razgovor tokom kojeg bi se trebao dobiti konačan odgovor na pitanje hoće li u ovoj godini biti usklađivanja penzija s rastom troškova života. Savez također od Vlade traži isplatu jednokratne pomoći, te da Ministarstvo zdravstva donsese izmjene i dopune esencijalne liste A i B kako bi bile ujednačene u svim kantonima. Ukoliko ne dođe do ispunjavanja njihovih zahtjeva penzioneri poručuju da će biti primorani izaći na proteste.

Novinarka: Devleta Brkić

– Penzioneri negdje u prosjeku imaju 10 do 12 maraka na raspolaganju za sve na dnevnoj bazi. To je izuzetno skromno, ne mogu da se sebi priušte stvarno ništa, izuzev da plate režijske troškove, malo lijekova i malo hljeba i mlijeka.

Ovako prema riječima predsjednika Udruženja penzionera TK živi većina penzionera čije su penzije manje od 500 maraka. Takvih je ističe 95 posto, dodajući da je to s obzirom na rast troškova života nedovoljno za normalnu egzistenciju. Zbog svega navedenog Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH nedavno je održao sjednicu na kojoj su usvojena tri zaključka kojima od Vlade Federacije zahtjevaju usklađivanje penzija s rastom troškova života, zatim isplatu jednokratne pomoći svim penzionerima izuzev onih koji primaju najveće penzije.

– Treći naš zahtjev jeste da tražimo da Vlada da na nivou Ministarstva zdravstva donese izmjene i dopune esencijalne liste A i B, i da ujednačimo na svim kantonima zdravstvenu zaštitu. Posebno se to pokazalo sada u pandemiji covida 19 da lijekovi za covid nisu na essencijalnoj listi, i tako da su penzioneri koji su ili bolovali, ili su preventivno uzimali lijekove potrošili od 150 do 500 maraka iz svog budžeta ovako skromnog, kazao nam je Haso Halilović, predsjednik Udruženja penzionera TK.

Ako u narednih nekoliko dana sastanak ne bude organiziran, naš sagovornik naglašava da će Savez održati novu sjednicu Upravnog odbora na kojoj će donijeti odluku o daljim koracima.

– Imamo nezvanične informacije da se priprema sastanak sa Vladom i resornim ministrima. Ako se to ne desi mi smo spremni, a penzioneri su ogorčeni. Zaista se ne može na ovakav način živjeti sa 382 KM. Otišli su troškovi života preko 30 posto samo za ova zadnja 4 mjeseca. Svi su dobili nešto na određeni način, samo penzioneri nisu. Mi imamo na to pravo i od toga odustati nećemo, naglašava Halilović.

Predstavnici penzionera i Vlade FBiH posljednji sastanak imali su 26. marta. Ukoliko se federalna Vlada definitivno ogluši na zahtjeve jedne od najugroženijih populacija penzioneri ne isključuju mogućnost masovnih protesta, poručio je naš sagovornik.

(RTVTK)

Pročitajte...