CCI: Dug javnih preduzeća na TK veći od 28 miliona KM

Centri civilnih inciijativa u okviru projekta ”Fer zapošljavanje za odgovornost” danas su u Tuzli predstavili istraživanje u vezi sa poslovanjem javnih preduzeća u BiH i TK za period od 2010-2019.godine. Održana je i panel diskusija u okviru koje se govorilo o mogućnostima depolitizacije javnih preduzeća, te načinu na koji se treba upravljati javnim resursima i dobrima čiji su vlasnici građani. U okviru panel diskusije o praksama u radu javnih preduzeća na TK govorio je Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Istraživanje CCI-a je pokazalo da je u nadležnosti TK šest javnih preduzeća, od kojih je pet aktivno, dok je JP „Soda So“ Tuzla u stečaju. Javna preduzeća u TK zapošljavaju najmanje hiljadu radnika, te imaju godišnje prihode veće od 51 milion KM. Dug tih javnih preduzeća je veći od 28 miliona KM.

– CCI su, također, proveli analizu transparentnosti javnih preduzeća i rezultati istarživanju pokazuju da je veliki broj informacija skriven od javnosti, kao i da javna preduzeća ne objavljuju proaktivno podatke o rezultatima poslovanja – naglašava Emina Ćatić, projekt koordinatorica CCI-a.

Sektor javnih preduzeća važan je, napominju u CCI-u, ali su neophodna unaprjeđenja koja će dovesti do njihovog boljeg poslovanja. Osim analize transparentnosti rada javnih preduzeća, razmatrana je analiza Izvještaja Skupštine TK za period od 2010. – 2019. godine, a u tom periodu je razmatran 31 izvještaj o radu, te je TK treći od svih niovoa vlasti po broju razmatranih izvještaja o radu javnih preduzeća. Kvalitetan rad javnih preduzeća moguć je jedino kroz jačanje kontrole rada i provedbe zakona u ovim institucijama.

– Mi imamo dobru zakonsku regulativu, ali je ne provodimo, a oni koji je ne provode zato nemaju sankcije, jer se ne vrši dovoljno kontrole – ističe Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Na izborima stranačke partije preko svojih izabranih zvaničnika dobijaju legitimitet građana da upravljaju javnim dobrom, smatra Salko Zildžić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Stava je i da se rad direktora javnih preduzeća mora stalno pratiti.

– Za mene je manje bitno da li je neko član stranke, ali važan je njegov program, šta je zatekao u javnom preduzeću kada je došao te kakve je rezultate ostvario nakon šest mjeseci ili godinu – dodaje Zildžić.

Prema podacima CCI-a u BiH postoji 550 javnih preduzeća koja imaju najmanje 67 000 zaposlenih i preko 9, 3 milijarde KM duga. Većina njih posluje netransparentno, bez adekvatne kontrole i pod direktnim su uticajem političkih stranaka, rečeno je ovom prilikom.

(RTVTK)