Pet ultramaratonaca trče od Vukovara do Potočara u povodu godišnjice gonocida

Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac trčat će sedmi ultramaraton od Vukovara do Srebrenice, u povodu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pet ultramaratonaca krenut će 6. jula u 9 sati iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare planiran je 10. jula oko 13 sati.

Ultramaratonci će u pet etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja – Zvornik – Srebrenica/Potočari) preći 227 kilometara i na taj način odati počast žrtvama zločina u Srebrenici i Vukovaru, te svim nevino stradalim tokom rata od 1990. do 1995. Maratoncima će se na pojedinim dionicama pridružiti trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

U Zagrebu će biti održan Komemorativni program “Srebrenica 1995. – 2018.” o temi “Kako se sjećati Srebrenice” (Genocid kao mjesto kulturnog pamćenja).

Ekrem Bećirović, voditelj ultramaratona i zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba koja je organizirator ultramaratona, ističe da je cilj skrenuti pažnju javnosti na zločin koji se dogodio u Srebrenici i odati počast nevino stradalim.

– Komemorativni program “Srebrenica 1995. – 2018.” će se održati u petak, 6. jula u 12 sati u Hrvatskom saboru. Program se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u suradnji s Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske “Preporod” i saborskom zastupnicom za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Erminom Lekaj Prljaskaj – kazao je Feni Bećirović.

Razgovor o temi “Kako se sjećati Srebrenice” (Genocid kao mjesto kulturnog sjećanja) bit će održan također u petak u 19 sati u Novinarskom domu Zagreb, a sudjelovat će: Hariz Halilović, Hasan Nuhanović, Tomislav Pletenac i Ajka Tiro Srebreniković.