Peta Ljetna škola klasične gitare “PrSt” od ove godine sa novitetima

Završnim koncertom završena je tradicionalna Ljetna škola klasične gitare “PrSt”. Školu je ove godine zbog pandemije pohađao manji broj učenika, ali je škola, što je jedan od noviteta bila otvorena za sve uzraste. 13 učenika iz BiH i regiona, svakodnedno su kroz individualnu, te grupnu nastavu vježbali sa izvrsnim muzičkim predagozima.

Na završnom koncertu u Ateljeu “Ismet Mujezinović” svirao je Amer Beganović iz Gračanice. On je jedan od 13 učenika ovogodišnje Ljetne škole klasične gitare “PrSt” iz BiH i regiona, koji su tokom sedmodnevne nastave sticali nova muzička znanja i vještine. Amer je istakao da mu je bilo lijepo družiti se i učiti na Zlači gdje se već pet godina organizuje škola.

Tri izvrsna muzička pedagoga profesori Predrag Stanković, iz čije klase su izašli neki od najboljih tuzlanskih gitarista nove generacije, Boris Tešić predavač na njemačkom Univerzitetu u Kasselu i Sanel Redžić, osnivač škole te predavač na Univerzitetima u Weimaru i ove godine radili su prema oprobanom konceptu vježbanja.

S obzirom, da je škola bila otvorena za učenike od sedam do sedamdeset i sedam godina,
pohađao ju je i Nijemac Franz Buhner. On je penzionisani šef jedne ortopedske klinike koji inače, vježba gitaru kod profesora Sanela Redžića u Njemačkoj. Ove godine odlučio doći i na Ljetnu školu gitare na Zlaču. Impresioniran je prirodom, ljudima i ne krije da je gitara njegova ljubav.

Ugodan spoj učenja i druženja u planinskom ambijentu ispod Konjuha rezultirao je zadovoljstvom ne samo profesora već i učenika. A, završni koncert u Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli bili su prilika da pokažu veliku ljubav i stečena muzička znanja i vještine.