Uprkos pandemiji Međunarodna likovna kolonija Bistarac nije izgubila na kvaliteti

U Lukavcu je završena Međunarodna likovna kolonija Bistarac, koja je nakon dvije godine pauze, otvorila vrata za likovne umjetnike. Sudionici kolonije ove godine bili su su umjetnici iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

Ivona Grga Srodnić, likovna umjetnica iz Hrvatske jedna je od 10 učesnika i Međunarodne likovne kolonije Bistarac. Nije krila zadovoljstvo svojom prvom posjetom i učešćem. Ovdje je, kako je kazala, stekla neka nova znanja i vještine, te brojne prijatelje.
Prvi put na Bistaračkoj koloniji bio je i Željko Koren iz Mostar,a koji je zadovoljan učesnicima i ambijentom Župne crkve Svetog Ante Padovanskog, gdje se održava kolonija. Istakao je, kako su ambijent i ljudi, dodatna motivacija za umjetnički doživljaj i rad.
U okviru Međunarodne likovne kolonije Bistarac, promovisane su  knjige mlade Tuzlanke književnice Ivone Grgić „Muzej nostalgija“ i Lukavčanke Minele Ćosić „Savršeno istempirana sreća“.

Iako su zbog pandemije smanjili aktivnosti, broj učesnika i trajanje, to nije umanjilo kvalitet Međunarodne likovne kolonije Lukavac, istakli su iz HKD Napredak Lukavac. Pokrovitelj kolonije bila je Općina Lukavac.