Srebrenica: Pirča o dva brata

Prije 24 godine od tri godine starijeg Nedžada odvojili su mlađeg brata Nevresa. On je otišao za Ameriku, a Nedžadove su kosti pronašli u jednoj od podrinjskih masovnih grobnica. Danas, priča nam mlađi brat, prvi put poslije toliko vremena vratio se u Bosnu i Hercegovinu, da klanja dženazu bratu i komšijama.
Na mjestu odakle je sve počelo, 24 godine poslije isti muk. U Memorijalnom centru Potočari uz ranije ukopanih 6610 žrtava genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a, smiraj je našlo od 33-oje identificiranih žrtava. Najstarija žrtava Šaha Crk imala je 82 godine u vrijeme ubistva. Najmlađi danas ukopani je Osman Cvrk, koji je ’95. godine imao samo 16. Nevres Bajraktarević je danas ukopao posmrtne ostatke brata Nedžada. Pronašli su ga u masovnoj grobnici u Liplju.
Nevres je bio mlađi. Tada je posljednji put vidio tri godine starijeg Nedžada. U mezar je spustio tek dijelove njegovog tijela. Nevres i Nedžad rođeni su u Sasama nadomak Srebrenice. Nevres je iz Sjedinjenih Država došao na posljednji susret s Nedžadom. U Americi, kaže živi još jedan brat. Sestra je u Francuskoj. Majka je ostala u Bosni i Hercegovini, preciznije na prostoru Federacije BiH. Prazna je kuća Bajraktarevića u Sasama, ali je zato svake godine sve više nišana s njihovim prezimenom u Potočarima, gdje je u julu ’95. sve i počelo.