Planovi za osavremenjevanje Doma zdravlja Gradačac

Dom zdravlja u Gradačcu nekada je bio respektabilna zdravstvena ustanova, u čijem je sastavu radilo i porodilište. Mendžment ove ustanove u saradnji sa Gradom i privrednicima danas ovoj ustanovi pokušava vratiti “stari sjaj”.

Uspjeli su za građane vratiti mogućnost sistematskih i ljekarskih pregleda u okvire ove zdravstvene ustanove. Pokušavaju dovesti nedostajuće specijaliste, kako građani ne bi morali putovati na specijalističke preglede na UKC Tuzla.

– Ja sam pokrenuo aktivnosti oko toga da napravimo ugovor sa UKC-om Tuzla da nam jednom sedmično dolazi specijalista za uho, grlo, nos, dermatovenerolog i specijalista ortoped – ističe dr. Semir Turbić, v. d. direktora Doma zdravlja Gradačac.

Uporedo, rade i na osavremenjavaju opreme, a veliku podršku imaju od Grada i privrednika.

– Mi smo odlučili da uđemo u projekat kupovine modernog, digitalnog rendgen aparata. Nažalost mi smo ostali jedan od rijetkih domova zdravlja i rijetkih gradova koji koristi satri aparat koji jako puno zrači i koji se jako često kvari. Imamo velike troškove na njemu. I kvalitet slike nije onakav kakav bi trebao da bude – dodaje Turbić.

Već su pokrenute aktivnosti na kupovini autoklava koji služi za sterilizaciju instrumenta. Na putu su da dobiju i dvije peći na pelet za grijanje Doma zdravlja. Do sada su se grijali na ugalj a trošili su godišnje 300 tona uglja, te su bili jedan od najvećih zagađivača zraka u Gradačcu.