Počela distribucija dopunskih taksi oznaka

Počela je dodjela dopunskih taksi oznaka za 2022.  Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK ovu aktivnost provodi od 2003. godine u cilju suzbijanja nezakonitog javnog prevoza i olakšavanja rada legalnih taksi prevoznika.                                                                                               

Nekoliko taksi prevoznika s područja TK preuzelo je dopunske taksi oznake čim je počela njihova distrubucija za ovu godinu. I ostali će moći to da učine u naredna dva i po mjeseca.

„Cilj je da svi korisnici taksi usluga  mogu prepoznati i koristiti legalan prevoz. Također ovo će omogućiti svim inspekcijskim organima i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova da na lakši način vrše djelatnost nezakonito vrše javni prevoz na području TK“, rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić.                                          

U 2021. godini bilo je registrovano 486 lica za obavljanje djelatnosti taksi prevoza sa ukupno 610 taksi vozila. U oblasti taksi prevoza zaposleno je oko 700 radnika. Kako kažu, njima odgovara označavanje taksi vozila na ovaj način.

„Moram priznati imali smo dosta problema s tim i sad godina unazad iste su naljepnice za iste opštine tako da je lakše građanima znati i lakše radit, rekao je zamjenik predsjednika Tuzla Damir Atić.       „Do sad je bio veliki broj nelegalnih taksista, međutim zbog oznake se smanjila bar što se tiče Tuzle, što se tiče manjih mjesta narod slabije prepoznaje ali je ipak smanjeno zahvaljujući inspekcijama i policiji“, rekao je predsjednik Udruženja Kalesija Taxi Alija Serdarević.                                                     

Iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK kažu da i građani mogu uticati na suzbijanje nelegalnog taksi prevoza.                                                                 

„Evo ja sugerišem da taksi prevoznici i nadležne službe što prije dostave rješenja o taksi štandu u lokalnim zajednicama kako bi mogli taksisiti da dobiju taksi oznake i sugerišem putnicima da kloriste samo ona vozila koja su na propisan način obilježena taksi oznakama“, rekao je  pomoćnik ministra za saobraćaj TK Nenad Lukanović.                                                                                      

Rok za dostavljanje zahtjeva za dopunske taksi oznake ističe 1. marta 2022. godine. Kazna za neposjedovanje dopunskih taksi oznaka za samostalne prevoznike i pravna lica iznosi 500 -1500 maraka, dok je za odgovorno lice u pravnom licu od 200 -500 KM.  

Pročitajte...